Došli na turnir pa pobjegli
0

Afrički nogometni tim nestao u Francuskoj

Sarajevo-x.com
Senegalska ekipa prije bijega
Senegalska ekipa prije bijega
Cijeli nogometni tim Afrikanaca iz Senegala nalazi se u bijegu od francuskih službenika za imigraciju, nakon što su došli u Francusku na prijateljski turnir upriličen s ciljem razvoja "međunarodne saradnje i harmonije".

Oni su nestali iz hotela u gradu Le Havreu na sjeveru zemlje.

"Trebali su poletjeti kući u nedjelju, ali ih otkako su napustili hotel više ih niko nije vidio", izjavio je službenik francuske granične policije. "Trojica igrača su nestala kada je tim igrao u Portugalu, a kasnije još devetorica njih. Ovo je uobičajena stvar kada afrički timovi dolaze u Evropu."

Moguće je da su se nestali nogometaši zaputili u Englesku, do koje se stiže kratkom vožnjom trajektom preko kanala La Manche iz francuske luke, iako je to manje vjerovatno jer svi igrači govore francuski jezik, kazali su iz policije.

Dan ranije državna sekretarka Velike Britanije Theresa May i ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant razgovarali su o povećanom broju afričkih ilegalnih imigranata u Evropi.

Zaključili su da treba uraditi sve što je moguće kako bi se spriječio dolazak ilegalnih imigranata u Francusku i Veliku Britaniju, posebno onih pogođenih prodemokratskim revolucijama u arapskim zemljama.

Senegal, jedna od najsiromašnijih zemalja u Africi, ima impresivnu nogometnu tradiciju, ali i velike ekonomske probleme, koji uključuju visoku nezaposlenost, maloljetnu delikvenciju i veliku razliku između bogatih i siromašnih.