Nogometaš Fiorentine
0

Adrian Mutu odbacuje krivicu za pozitivan dopinški nalaz

Totalsport
Adrian Mutu (Foto: AFP/File)
Adrian Mutu (Foto: AFP/File)
Rumunski nogometaš Fiorentine Adrian Mutu (31) odbacio je krivicu za pozitivan nalaz na dopinškom testu nakon utakmice 19. kola Serije A protiv Barija 10. januara.

Pretrage u njegovoj krvi su detektovale preparat sibutramin, koji pripada grupi lijekova za liječenje pretilosti, a ukoliko i B uzorak bude pozitivan, to bi mogao biti kraj njegove karijere.

"Ako rezultat bude potvrđen, tada se Adrian može pozdraviti sa svojom karijerom. Ali ja sam optimističan, razgovarao sam s Adrianom i sada moramo sačekati i vidjeti razvoj situacije", rekao je Mutuov agent Gigi Becali.

U međuvremenu Gazzetta dello Sport prenosi Mutuovu izjavu koji je kratko i jasno poručio nakon večere s ostatkom Fiorentinine ekipe u četvrtak: "Nisam kriv!"

Mutua bi ovaj prekršaj mogao skupo koštati budući da nije prvi put u karijeri pozitivan na dopinškoj kontroli. Dok je igrao za engleski Chelsea, bio je suspendovan na sedam mjeseci zbog upotrebe kokaina.

Prema pravilima Svjetske antidopinške agencije (WADA), sada bi ga mogla dočekati kazna i do četiri godine zabrane bavljenja sportom, što bi za njega, s obzirom da mu je 31 godina na plećima, značio vjerovatno i kraj karijere.

Fiorentina insistira da će podržati svog igrača u teškim trenucima i stati iza njega.