Stiže zanimljivo ime
52

Adrian Mutu dovodi ekipu na Grbavicu, Neftci uoči Željezničara dobio i novog predsjednika

D. P.
Mutu je prije 10 dana preuzeo Neftci (Foto: Neftci PFK)
Mutu je prije 10 dana preuzeo Neftci (Foto: Neftci PFK)
Iako već dugo ne igra nogomet jer je 2016. završio karijeru, legendarni rumunski napadač Adrian Mutu bit će najzanimljivije ime koje kao član ekspedicije Neftcija iz Bakua stiže na Grbavicu u četvrtak.

Za četvrtak je zakazan prvi duel drugog pretkola Konferencijske lige između Željezničara i Neftcija, a na Grbavici ćemo, kao i u prvom pretkolu, ponovo imati sjajnu atmosferu i spektakl pošto je stadion skoro u potpunosti rasprodan već za dva dana prodaje.

Među onima koji će biti prisutni na Grbavici je i Adrian Mutu. Legendarni rumunski napadač, koji je tokom karijere igrao za velikane poput Chelseaja, Juventusa, Intera, ali i najveći trag ostavio u Fiorentini, stiže na Grbavicu kao trener Neftcija.

Mutu (44) je Azerbejdžance preuzeo prije manje od dvije sedmice, a ekipu je imao priliku voditi na Pari Premier kupu u Rusiji, gdje je njegov tim nastupao zajedno sa Zenitom, Fenerbahčeom i Crvenom zvezdom. Njegov tim odigrao je još jedan prijateljski meč, a sada će zvanični debi imati na klupi upravo protiv Željezničara na Grbavici.

Ovaj slavni Rumun, koji je bio poznat i po brojnim kontroverzama van terena, nije ostvario mnogo uspjeha u dosadašnjoj kratkoj trenerskoj karijeri. Najviše je radio u Rumuniji.

Vodio je samostalno ekipe Voluntarija, Rapida i Craiove, ali se nigdje nije dugo zadržao. Kao pomoćnik, radio je u katarskoj Al-Wahdi, a bio je i član stručnog štaba reprezentacije Rumunije.

U Neftciju imaju velika očekivanja s njim, no da li će to ići kako obje strane priželjkuju, možda vidimo već i na Grbavici.

U međuvremenu, nastavili su se veliki rezovi pa je došlo i do promjene na najvažnijoj poziciji u klubu iz Bakua.

Tako je danas Neftci dobio novog najvažnijeg čovjeka u klubu jer je Faruk Mahmudov preuzeo funkciju predsjednika kluba. U pitanju je relativno mlad, ali iskusan azerbejdžanski biznismen koji je bio na čelu kompanija poput Samsunga ili British American Tobacca u Azerbejdžanu.

Mahmudov (41) prošle godine izabran je i za izvršnog direktora Košarkaškog saveza Azerbejdžana, a imat će zadatak da vrati Netftci na čelo azerbejdžanskog nogometa, što nikako neće biti lako s obzirom na renome i snagu Qarabaga posljednjih nekoliko godina.

Sve to čini meč protiv Željezničara znatno važnijim za azerbejdžansku ekipu, ali i s druge strane može biti dodatna šansa za Plave s Grbavice jer Neftci tu stiže s brojnim promjenama i nepoznanicama na bitnim funkcijama.

Duel Željezničara i Neftcija zakazan je za četvrtak u 21 sat uz direktan TV prijenos na MY TV, kao i tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.