Nogomet
23

Adnan Čustović za Klix.ba: Prolazimo u drugi krug Mundijala

Piše: A. M.
Mnogim navijačima Bosne i Hercegovine i danas je u sjećanju utakmica protiv Turske igrana u Sarajevu prije nešto više od sedam godina.

Selektor Fuad Muzurović napravio je smjenu generacija po svom dolasku na kormilo tima, a problem mu je zadavalo neigranje Emira Spahića, Zlatana Bajramovića, Kenana Hasagića i Ninoslava Milenkovića koji su odlučili bojkotovati Nogometni savez BiH.

Na scenu su te večeri stupili neki novi klinci. Edin Džeko prvi put je započeo utakmicu u dresu reprezentacije, debitovao je Elvir Rahimić, a pobjedonosni gol u posljednjem minutu utakmice postigao je Muzurovićev džoker Adnan Čustović.

"Lijepo je prisjetiti se te utakmice. Tada su udareni temelji ove selekcije koja je prvi put izborila veliko takmičenje,“ kaže iz svog belgijskog doma za Klix.ba Adnan Čustović.

Fudbalom se ne bavi već tri godine. Uspješnu karijeru okončao je u Gentu, da bi se odnedavno počeo baviti trenerskim pozivom. Novi je član stručnog štaba prvoligaša Kortrijka.

"Dobio sam zanimljivu ponudu Kortrijka koju u ludilu ne bih odbio. To je iskreno veliki korak za moju trenersku karijeru koja je tek započela“.

Sa zanimanjem Čustović prati Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a naravno najviše interesovanja pobudio je meč Argentine i Bosne i Hercegovine.

"Zadovoljan sam kako smo odigrali. Možda je moglo i bolje, ali u obzir treba uzeti da smo debitanti, odnosno da smo igrali protiv jedne od najboljih svjetskih selekcija. Iskreno vjerujem u prolazak u drugi krug što bi bio ogroman uspjeh".

Reprezentacija Belgije nije impresionirala na startu, ali je optimizam u zemlji u kojoj živi veliki.

"Oni misle da mogu biti Svjetski prvaci, iako protiv Alžira nisu impresionirali. Moje je mišljenje da do kraja svašta može biti, a moji favoriti su Holandija i Njemačka. Do sad su oni najviše pokazali,“ dodao je Čustović.