Nogomet
0

Adebayor se vraća u togoansku reprezentaciju?

Totalsport
Emmanuel Adebayor (Foto: Reuters)
Emmanuel Adebayor (Foto: Reuters)
Napadač Manchester Cityja Emmanuel Adebayor nagovijestio je mogućnost povratka u dres nacionalne reprezentacije Toga, dres koji je odlučio ostaviti nakon šokantnog iskustva s Afričkog kupa nacija u Angoli s početka ove godine.

Adebayor je bio svjedokom terorističkog napada na autobus koji je prevozio igrače togoanske reprezentacije u angolskoj pokrajini Cabindi, u kojem su smrtno stradala tri muškarca. U pitanju su bili lokalni vozač autobusa, te glasnogovornik i pomoćni trener reprezentacije. Ranjeno je bilo nekoliko igrača.

Dugo je ponavljao da strahote koje je vidio tokom tog napada i dalje ne može izbaciti iz glave, te da se povlači iz reprezentacije iako mu je tek 26 godina. Ipak, vrijeme liječi sve rane, pa Adebayor, koji kao gledatelj uživa u Svjetskom prvenstvu, polako mijenja stav.

"Posljednjih devet godina stavljao sam svoju zemlju ispred svega, ali sada mi je najvažniji vlastiti život. Moram sebe staviti ispred svoje zemlje zbog dobrobiti svoje porodice i djece za koju skrbim. Ali ako vlada naše zemlje i Nogometni savez poboljšaju standarde nogometa i iz njega isključe politiku, mogao bi se predomisliti jer volim igrati nogomet, volim igrati za svoju zemlju i želim joj nešto vratiti", rekao je Adebayor za internetsku stranicu Manchester Cityja.

Adebayor je također komentirao činjenicu da se prvi put Svjetsko prvenstvo održava na afričkom kontinentu.

"Ljudi se zabavljaju i uživaju, to je pozitivna stvar za naš kontinent. Mogućnost gledanja igrača poput Lionela Messija, Robinha, Kake i Cristiana Ronalda definitivno će promijeniti živote Afrikanaca."