Nogomet
3

Abidal zahvalio rođaku koji mu je donirao tkivo jetre

Totalsport
Eric Abidal (Foto: AFP)
Eric Abidal (Foto: AFP)
Više od same pobjede protiv Mallorce (5-0) u 30. kolu Primere, navijačima Barcelone je u subotu značio trenutak koji se dogodio u 70. minuti utakmice.

U igru je u tom trenutku umjesto Gerarda Piquea ušao 33-godišnji Eric Abidal. Francuz je, podsjetimo, 10. aprila prošle godine podvrgnut transplantaciji jetre i od tada traje njegov oporavak i pokušaj povratka nogometu. Posljednju utakmicu je odigrao 26.februara prošle godine protiv Atletico Madrida, a u februaru je napokon dobio zeleno svjetlo za povratak takmičarskom nogometu.

Dugo očekivani prvi nastup napokon se dogodio u subotu, a hrabrom nogometašu su aplaudirali i domaći i gostujući navijači i igrači. Nakon utakmice je Francuz skinuo dres i otkrio natpis ''hvala mom rođaku'', namijenjen Gerardu Abidalu koji mu je donirao dio tkiva jetre.

"Ovo je bila posebna večer za mene. Hvala mome rođaku bez kojeg ne bih bio ovdje i svim ljudima koje sam upoznao u bolnici. Svi su zaslužni za moj oporavak. Uvijek ću se boriti i pokušati izvući najbolje od sebe. Nadajmo se da je pred nama sjajna godina. Moj savjet ljudima koji se nalaze u sličnoj situaciji je da se bore, da budu zahvalni Bogu i da se puno mole", rekao je Abidal i dodao:

"Osjećam se sjajno. Osim moje porodice, nogomet je najvažnija stvar u mom životu. Nisam se želio penzionisati prije nego što se vratim nogometu. Ako budem mogao, nastavit ću igrati još jednu ili dvije godine."