Nogomet
200

INTERVJU / Abdulah Ibraković: Borio sam se da dođem u FK Sarajevo

Razgovarao: Edin Isanović
Abdulah Ibraković (Foto: Klix.ba)
Abdulah Ibraković (Foto: Klix.ba)
Abdulah Ibrakovi je, novi sportski direktor FK Sarajevo. Plan rada koji je prezentirao Komisiji i Upravnom odboru kluba iz Titove 38/b dobio je na kraju zeleno svjetlo. Svoju ambiciju pokazao je samim prijavljivanjem na zahtjevni konkurs. Ipak, čekaju ga veliki izazovi, ali kako naglašava uhvatit će se u koštac sa obavezama. Ibraković, koji će biti uključen u ambiciozan projekat, u intervjuu za Klix.ba govorio je o FK Sarajevo, ambicijama, planovima za budućnost, izgradnji kampa...

Vaši prvi dojmovi u FK Sarajevo?

Svi ljudi koji rade u Bordo timu moraju biti posvećeni svom poslu. Na taj način možemo napraviti rezultat. Sudeći prema ovome što sam zatekao, sa sigurnošću mogu reći da je Sarajevo u poslovnom menadžmentu i administraciji najorganizovaniji klub u BiH. Funkcinira na vrhunskom nivou zahvaljujući ljudima koji su unutra. Ovo govorim bez ikakvog laskanja.

Nekoliko puta ste bili u konkurenciji za trenera tima sa Koševa, ali nikada niste imenovani. Također, nije Vam se dalo ni kao igraču da obučete bordo dres iako ste bili veoma blizu. Šta se tada desilo?

Ja sam se borio da dođem u FK Sarajevo. Dokazivao sam se radom u drugim klubovima i kroz svoje školovanje. Želio sam da dobijem šansu. Sada sam uspio i zahvalan sam na ukazanom povjerenju. Radit ću do krajnjih granica svojih mogućnosti da sve opravdam. Naravno, rado se sjećam 1998. godine kada sam trebao kao igrač preseliti u bordo svlačionicu. Tadašnji predsjednik kluba Muhamed Granov pozvao me da iz Osijeka pređem u Sarajevo. Kada pogledam iz ove perspektive mogu reći da mi je žao što nisam ostvario transfer jer bi to bila stepenica više u mojoj karijeri, a tih godina koševski tim je bio izuzetno kvalitetean. Osvojili su titulu, kup i bili su konstantno u vrhu. Bili smo skoro sve definirali i završili, ali se tada vratio jedan bivši reprezentativac u Bordo tim. To je razlog što nisam obukao dres Sarajeva. Ostaje žal.

Zašto ste imali toliku želju da radite u FK Sarajevo?

Ne bih želio da bude floskula, da su svi navijali za klub u kojem rade, jer znam da su neki igrači ranije to izjavljivali pa su se navijači malo šalili s tim. Iskreno, moja porodica iz Doboja bila je uvijek opredjeljena za bordo boju. To pamtim iz dječačkih dana. Svi koji me malo bolje poznaju ovo će potvrditi. Znaju da mi je Bordo tim blizak srcu i koliko mi znači. Neki su mi prigovarali za pojedine izjave dok sam bio trener drugih bh. klubova kada sam igrao protiv tima sa Koševa. Pa šta sam ja trebao izgubiti sa tri ili četiri gola razlike i onda se kasnije kandidovati za trenera Sarajeva? Svi bi rekli da nemam kvaliteta. Također, godinama sam kroz prijatelje vezan za ovaj klub. Nisam čovjek od velikih najava, ali želim iskoristiti ovu šansu. Imam velike ambicije i nije me strah posla.

Koliko može aktuelni tim u ovoj sezoni?

Ne gledam ni svoju funkciju ni FK Sarajevo kroz jednu sezonu. Imam drugu percepciju kada je u pitanju sportski segment. Jednostavno, želimo da budemo lideri po pitanju nogometne zbilje u BiH. Želimo da upravljamo procesima koji će ići u pravcu evropskog nogometa. Težit ćemo da uvedemo sve pozitivne promjene, da učestvujemo u inovacijama. Na tragu smo svega spomenutog, jer je aktuelni menadžemnt kluba iskoračio iz okvira BiH. Sada želimo da sportski segment približimo tom menadžmentu, da pratimo sve trendove, da budemo što bliže evropskim okvirima. Ako iko može to u BiH, to je FK Sarajevo.

Izgradnjom nogometnog kampa napravio bi se veliki iskorak?

Svakako! Vizija je izgradnja kamp za treniranje i stvaranje akademije. To možemo postići uz pomoć Cardiffa i vlasnika Vincenta Tana, koji je pokazao veliku ljubav prema FK Sarajevo. U to sam se uvjerio u ovih nekoliko dana. Čak sam i pozitivno iznenađen. Blizu smo ostvarenja da Bordo tim ima svoj kamp. Mi nastojimo da budemo prvi u BiH koji su to učinili. Cilj je proizvodnja mladih nogometaša za potrebe kluba, ali i za evropsko tržište. Imamo dovoljno ljudi, inteligencije i struke za postavljanje standarda.

U posljednje vrijeme radili ste kao skaut za ruski Zenit?

Da, radio sam za nekoliko evropskih klubova, ali sam sa Zenitom intenzivno sarađivao. Bili su zainteresovani za Samira Radovca. Oni prate njegove nastupe i imaju velike planove. Njegovi kvaliteti svima su poznati. Nadam se da će iskoristiti šansu. Ipak, mi sada imamo poslovnu i tehničku saradnju sa Cardiffom. Svi mladi igrači imat će šansu da se dokažu. Mi ćemo u svakom slučaju promijeniti transfer politiku. Radimo analizu svih transfera posljednjih deset godina. Pratimo potrebe tržišta, a odredit ćemo novu strategiju i napravićemo zaokret. Igrači neće više odlaziti za mizerne cifre. Ako budemo praćeni sportskim rezultatom, napravit ćemo veliki zaokret.

Spominje se dolazak novih igrača na Koševo. Ima li istine u tome?

Primarno ćemo djelovati u tom pravcu. Prvom šefu struke želimo napraviti jak i respektabilan tim. Mi imamo najboljeg trenera u BiH i jak stručni štab. Težit ćemo dovođenju nekoliko pojačanja, koja će dodatno osnažiti našu igru. Postavit će se strožiji kriteriji dolaska u FK Sarajevo. Filter će biti uzak.

Tim s Koševa dugo nije imao sportskog direktora. Koliko je to utjecalo na rezultate u prethodnom periodu koji su bili ispod očekivanja?

Urađeno je mnogo posla prethodnih godina. Upravni odbor kluba zajedno sa direktorom kluba radio je na sastancima po pet ili šest sati kako bi se osigurala licenca. Radili su na reorganizaciji i trošili su se. Nisu imali energiju za sportski segment. Ja sam stigao da pomognem. Čeka me veliki posao, svjestan sam toga, kao što sam i svjestan da ovakve poslove rijetko ko hoće da radi na nivou u BiH. Pogotovo gdje je neuređena zakonska regulativa. Posljednjih nekoliko dana radio sam po 15 ili 16 sati dnevno. To je dokaz da se mora biti posvećeno poslu. Tri stvari za koje se borim u životu su stavovi, ponos i ljubav. Sada kada sam prihvati ovu funkciju, sve tri su bile unutra. Za njih ću se boriti i nije mi teško. Nadam se da će i rezultata biti onakvi kakve želim ja, rukovodstvo kluba i navijači.