Pegasos Open 2012
0

FOTO / Najbolji jahači pokazali umijeće dresurnog jahanja

Klix.ba
Kantonalno takmičenje u dresurnom jahanju “Pegasos Open 2012” u kojem je učestvovalo 17 takmičara sa 11 konja u četiri kategorije održano je u Sarajevu.

Dresurno jahanje smatra se najvišim dostignućem uvježbanosti konja i “umjetnošću konjičkog sporta”, te se koristi kao temelj za sve druge discipline.

“S ranim počecima još u 17. stoljeću na dvorovima renesansne Evrope do danas, zanimanje za dresurno jahanje nastavlja rasti širom svijeta kao sport i kao rekreacija. U Bosni i Hercegovini je ovaj sport još na svojim počecima, ali dječaci i djevojčice koji su ovdje pokazali svoje umijeće i koji vrijedno treniraju, pružaju nam nadu da za konjički sport u našoj zemlji dolaze dobri dani”, izjavila je Senada Muratović, iz Konjičkog kluba Pegasos, organizatora takmičenja.

Dresurno jahanje je jedna od disciplina na Olimpijskim igrama i u njemu se ravnopravno takmiče oba spola. Na takmičenjima, od konja i jahača se očekuje da izvedu serije unaprijed određenih figura, a sudije ocjenuju tačnost, preciznost i uvježbanost konja i jahača. Visoku kvalitetu odaju lakoća, sklad, sloboda i pravilnost načina kretanja. Konj mora davati dojam kao da izvodi kretnje sam od sebe i intuitivno odgovarati na jahačeve komande.

Brojni posjetioci imali su priliku uživati u vrhunskom konjičkom spektaklu, ali i družiti se sa ovim prelijepim životinjama. Najbolji takmičari su nagrađeni peharima i medaljama.

U kategoriji djece najbolji su bili 1. Irma Salihović, 2. Laura Koller i 3. Adna Tupković; u kategoriji juniora 1. Adna Tupković, 2. Esma Galijatović i 3. Ahmed Bulbul; u seniorima 1. Emina Kazazović, 2. Ramija Mujić i 3. Nina Jašarević; a u kategoriji mladi konj najbolje su se pokazali 1. Emina Vranić, 2. Majda Bešlija i 3. Lamija Selmanović. U ekipnom plasmanu prvi je bio KK Pegasos, drugi Fondacija Zemlja prijateljstva i mira, a treće mjesto zauzeo je KK Basquil, saopćio je organizator takmičenja.