sport
0

Najbolji bh. atletičari i atletičarke narednog vikenda na Koševu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Narednog vikedna na Olimpijskom stadionu Koševo bit će održano Seniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u atletici.

Na takmičenju će učestvovati više od 200 najboljih bh. seniora i senorki iz 13 klubova.

Prvenstvo će poslužiti selektorima Nebojši Matijeviću i Kadi Delić-Selimović za provjeru forme i izbor kadnidata za nastup naše reprezentacije na predstojećem Evropskom timskom prvenstvu (3. liga), koje će se 19. i 20. juna održati na Malti. Na ovom takmičenju naša jedinstvana muška i ženska ekipa branit će četvrto mjesto osvojeno prošle godine u Sarajevu.

Po riječima generalnog sekretara Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Milana Pedala, na državnom prvenstu najbolji rezultati očekuju se od sprintera Nedima Čovića, koji je prije dva dana na mitingu u Zenici postavio novi državni rekod na 100 m (10,51 sek), Gorane Cvijetić (100 i 400 m prepone), olimpijke Lucije Kimani te Jasne Horozić, koja u utrci na 400 m (54,48 sek) ima ispunjenu normu za nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kanadi.

Također, ljubitelji atletike imat će priliku da vide našeg najboljeg atletičara, bacača kugle Hamzu Alića, koji se uspješno vratio nakon operacije prepona. Rezultatom 20.07 m, član AK Zenica već ima ispunjenu normu za nastup na 20. evropskom prvenstvu u Barceloni (27. juli - 1. august).

Prvenstvu će prethoditi redovna izvještajna skupština Atletskog saveza Bosne i Hercagovina, koja će održati u subotu u prostoru Olimpijskog muzeja u Zetri.