sport
1.4k

Nadir Hajro, profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom, ide na takmičenje Arnolda Schwarzeneggera

Piše: L. Č.
Nadir Hajro, jedini bodybuilder u BiH sa cerebralnom paralizom, početkom marta putuje u Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će nastupiti na profesionalnom bodybuilding takmičenju Arnold Classic.

Arnold Classic je takmičenje pod pokroviteljstvom Arnolda Schwarzeneggera, drugo najelitnije takmičenje u svijetu profesionalnog bodybuildinga. Takmičenje je osnovano prije 28 godina i ove godine je uvedena kategorija za bodybuildere profesionalce s invaliditetom s profesionalnim statusom.

Nadir Hajro je rođen sa cerebralnom paralizom, usljed koje mu je onemogućeno samostalno kretanje. Bez obzira na to, redovno trenira od 2007. godine, a 2014. godine imao je svoju prvu takmičarsku sezonu, kad je u kategoriji wheelchair bodybuilding pobijedio na državnom, a potom na evropskom takmičenju osvojio treće mjesto. Naredne godine je ponovo osvojio titulu državnog šampiona u bodybuildingu u svojoj kategoriji na državnom takmičenju u IFBB federaciji, održanom u Tomislavgradu.

O njegovoj životnoj priči više možete čitati ovdje.

"Arnold Classic je sportski festival koji traje tri dana i koji se ne fokusira samo na bodybuilding, nego i na ostale sportove koji imaju veze sa snagom, poput power liftinga, gimnastike i sl. To je jedan veliki expo sa velikim brojem posjetilaca. Poređenja radi, na godišnjem nivou je to drugi najposjećeniji show na svijetu, odmah iza američkog Super Bowla. Pored profesionalnog dijela, Arnold classic ima i svoju amatersku diviziju, a ja sam jedini bh. bodybuilder koji izlazi na profesionalni, glavni Arnold Classic", govori Hajro za Klix.ba.

Dodaje kako će ove godine na Arnold Classicu nastupiti neka od velikih imena bodybuilding sporta, kao što su Kai Greene, Victor Martinez, Dexter Jackson itd. te kako je i njegova konkurencija žestoka, budući da je najmlađi od svih takmičara u svojoj kategoriji koji su uglavnom stariji od 30 ili 40 godina.

Trenutno su u toku intenzivne pripreme za takmičenje, a Hajro navodi kako je pod ogromnim pritiskom.

"Budući da dolazim iz zemlje trećeg svijeta, većinu troškova snosim ja sam, budući da nismo uspjeli dogovoriti nikakva sponzorstva. Turkish Airlines mi je osigurao avionske karte. Državne institucije me ne smiju više sponzorisati budući da sam sad profesionalac, a ukoliko bi iz sjedišta pro lige saznali da mi državne institucije na bilo koji način pomažu, mogao bih biti suspendovan. Ja više ne odgovaram nijednom našem bodybuilding savezu, kao što je to bio slučaj dok sam bio amater, sad odgovaram njima u IFBB pro ligi i sad sam u njihovom vlasništvu", navodi Hajro i dodaje kako je jedini bodybuilder sa cerebralnom paralizom na profesionalom nivou na svijetu.

Ističe važnost bavljenja tjelovježbom, fizičkim aktivnostima i mišićnom stimulacijom, koje čovjeku unapređuju zdravlje, a smatra kako bi si svako ko imalo voli sebe mogao posvetiti malo pažnje, budući da je to jedini način da čovjek ostane funkcionalan i u poznim godinama.

"Ja svaki dan rizikujem vlastito zdravlje da bih pomjerio granice ljudskog tijela, pogotovo ja sa cerebralnom paralizom koji sam prvo hormone morao dovesti u balans, pa onda probijati dalje. Nije život samo - zaposli se, radi i spavaj, čovjek koji ima neki talenat treba da ga unapređuje, radi na njemu i stvori nešto. Sve nas će pamtiti po onome što smo uradili i ostavili budućim generacijama. Moj je cilj ostaviti iza sebe pomjerene limite ljudskog tijela, pogotovo s ovom dijagnozom koju imam", kaže Hajro i dodaje kako u narednim godinama namjerava napisati i knjigu kako bi inspirisao i druge ljude.

Ističe kako mu je velika želja da ove godine na takmičenju u Ohiu upozna Arnolda Schwarzeneggera.

"Prve godine mi nije toliko bitan sam plasman, koliko to da uhvatim jake sponzore kako bih mogao živjeti kao profesionalac od bodybuldinga. Ako u BiH ne uspijem pokrenuti neki privatni biznis, želja mi je da idem vani, jer ovdje života za uspješne ljude nema, ja sam postigao maksimum u ovoj zemlji", zaključuje Hajro.