sport
9

Na Igrama Commonwealtha i muškarac koji je izgubio svu familiju u genocidu u Ruandi

Klix.ba
Maria Toorpakai Wazir
Više od 4.500 sportista iz 71 nacije će se natjecati u na Igrama Commonwealtha u Glasgowu u narednih petnaest dana. Neki od njih su imali ili imaju takav život da se već mogu nazvati pobjednicima.

Maria Toorpakai Wazir

Pakistanka (23) koja je igračica skvoša odrasla je u vrlo konzervativnom području Waziristana, gdje djevojkama nije dozvoljeno da se bave sportom. S ciljem da ipak igra skvoš, ona se maskirala u dječaka odrezavši kosu. Njena porodica počela je dobijati prijetnje kada je otkrivena, a ona je bila prinuđena da vježba u svojoj sobi. Godine 2011. preselila je u Kanadu i pridružila se skvoš akademiji.

"Ja sam ratnica, rođena sam takva i umrijet ću", rekla je ona.

Adrien Niyonshuti

Biciklist iz Ruande izgubio je 60 članova šire porodice, uključujući i šestero braće, u genocidu 1994. kada je ubijeno 800.000 ljudi u 100 dana.

U svojoj prvoj biciklističkoj utrci u Ruandi učestvovao je na biciklu koji je pozajmio od rođaka. Danas, ovaj 27-godišnjak ističe kako mu bicikl pomaže da zaboravi sve nevolje.

Abdul Rashid Bangura

Kada je bio tinejdžer, 27-godišnji bokser je bio prisiljen pobjeći iz svog rodnog grada Makeni u Sierra Leoneu, nakon što su taj grad preuzeli pobunjenici. Želja da vidi oca natjerala ga je da se vrati, te je bio zarobljen i morao raditi na drobljenju riže. Njegovo putovanje u Glasgow će mu biti prvi odlazak iz Afrike, ali njegov otac, bivši bokserski trener Sierra Leonea, neće biti tamo da ga vidi, jer je umro ove godine.

"Moj je otac bio zadovoljan jedino kada sam boksovao", rekao je Abdul Rashid, piše Independent.

Sophie Pascoe

Godine 1995. kada je imala dvije godine, ova plivačica sa Novog Zelanda stradala je u naletu kosačice koja se otrgla iz ruku njenog oca Garryja, na porodičnom imanju u Christchurchu. Njena lijeva noga amputirana je ispod koljena nakon nesreće, no to je nije slomilo. Šest puta je osvojila zlatnu medalju na Paraolimpijadi.

Njen otac do danas se nije oporavio zbog svega što se desilo.

Steve Way

Prije sedam godina, imao je više od 100 kg i pušio je 20 cigareta dnevno, no danas on trči maraton. Ovaj 40-godišnji Englez izborio je nastup na Igrama jer je osvojio 15. mjesto na Londonskom maratonu.

"Pokazalo se da mi je sport pomogao da se vratim zdravom načinu života. Samo šest mjeseci nakon što sam počeo trčati skoro sam zaboravio zašto sam to počeo raditi, ali sam izgubio suvišne kilograme, te prestao pušiti", rekao je on.