sport
25

Mostar domaćin prvog Međunarodnog takmičenja u sportskom ribolovu

Piše: A. B.
Prvo Međunarodno takmičenja u sportskom ribolovu pod nazivom mušičarenje, održat će se od petka 11. septembra, pa do nedjelje, 13. septembra ove godine u Blagaju.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Grad Mostar i Udruga ribolovaca "Neretva 1933" Mostar će prvi put biti domaćini ovakvog takmičenja, a ceremoniji će prisustvovati gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Nikola Puce, predsjednik Organizacijskog odbora Sportsko-ribolovnog Saveza BiH, kazao je kako je riječ o specifičnom takmičenju ribara.

“Ovu vrstu ribolova naši ribolovci ne upražnjavaju. Ovdje se radi o mušičarenju koje predstavlja jednu mušicu na udici, a te udice nemaju povratnu kuku. Upravo je zbog toga velika vještina izvaditi ribu iz vode", kazao je Puce.

Nikola Puce (Foto: Klix.ba)
Nikola Puce (Foto: Klix.ba)

Uslov za sve zainteresovane je da ulovljena riba ne smije biti manja od 20 centimetara, a svaka ulovljena riba ponovo će se morati vratiti u vodu.

"Svaka ulovljena riba mora se vratiti u vodu. U slučaju da riba ugine na udici ili greškom takmičara, on će biti diskvalifikovan", objasnio je Puce.

Već sutra će 55 međunarodnih sudija postaviti stazu, a svaki takmičar će imati svog sudiju koji će budno motriti svaki korak. Nakon svake ulovljene ribe, sudija će je izmjeriti i nakon toga ponovo pustiti u vodu. Prema riječima Puce, staza duga 3.500 metara će biti podijeljena u tri sektora. Svi sektori su povezani. Sektor A se nalazi na samom izvoru rijeke Bune, sektor B na njenoj sredini, dok se sektor C nalazi u donjem toku rijeke Bune prema ušću Bunice.

Promotivni materijal (Foto: Klix.ba)
Promotivni materijal (Foto: Klix.ba)

"Bitno je napomenuti da postoji i rezervna staza, između sektora B i C, koja služi za trening kako bi takmičari vidjeli kakav je ulov", kazao je Puce.

U Mostar će ovim povodom sutra stići 16 ekipa iz šest zemalja i to Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske.