OI, atletika
1

Moses: Samo greška ili povreda mogu zaustaviti Bolta

Totalsport
Usain Bolt (Foto: Arhiv/AFP)
Usain Bolt (Foto: Arhiv/AFP)
Usain Bolt je sasvim blizu da drugi put zaredom na Olimpijskim igrama uzme zlato na 100 i 200 metara. Jamajčanski sprinter je dominirao u Pekingu, a u Londonu zasad ima zlato na "stotki".

Finale 200 metara mu slijedi u četvrtak navečer, a ispred njega stoji realno gledano samo jedan pravi konkurent - sunarodnjak Yohan Blake, srebrni s finalne utrke na 100 metara.

"Ne može Usaina niko zaustaviti. Odnosno, mogu greška ili povreda, ali to su neki drugi faktori. U smislu njegovih suparnika, tu je Bolt nezaustavljiv", rekao je legendarni 57-godišnji američki atletičar, Edwin Moses, jedan od najvećih svih vremena na 400 metara prepone.

"Njegovo tijelo i konstitucija su ogromna prednost pred suparnicima."

Pokušao je uporediti Moses, dvostruki olimpijski pobjednik na 400 prepone (1976. i 1984.), dva zlata (100 i 200 metara) na istim Igrama Carla Lewisa i Usaina Bolta.

"Nemoguće je odgovoriti šta je bolje, ali je činjenica da je Lewis, kada je to ostvario 1984. godine, imao daleko teži raspored. Imao je veći broj utrka po danu i između disciplina nije imao pauzu. Bolt ipak ima vremena za oporavak, iako nimalo ne osporavam njegova zlata. U principu sve to završi na istom, obojica su uzeli oba zlata i to je jedina činjenica", rekao je Moses.

Vezani članci