Tehnologija
0

Venecija testirala Mosesa, novi sistem zaštite od poplava

Klix.ba
Poplavama skloni grad Venecija izveo je prvo testiranje svog, 5,4 milijarde eura vrijednog, sistema barijera, poznatijeg kao Moses. Sistem je dizajniran da zaštiti grad od povišenog nivoa mora.

Ambiciozni projekt uključuje instalaciju 78 pokretnih barijera, podijeljenih u četiri sekcije, na tri mjesta u laguni. Najveću sekciju umjetno ostrvo dijeli na dva dijela.

U projektu je učestvovalo 50 kompanija, a nadzirao ih je konzorcij Venezia Nuova. Projekt su obilježila odgađanja, zabrinutost za ekologiju te skandali. Na kraju je ipak došlo do prvog sistema.

"Ovo je veoma važan i emotivan trenutak. Ovo će promijeniti poglede koje ljudi imaju na grad i lagunu, jer, ne zaboravite, to je cjelina. Grad i laguna su jedno. Ovo nije zabavni park, već grad", rekao je Giorgio Orsoni, gradonačelnik Venecije.

Blokade će se aktivirati kada nivo vode pređe 1,1 metar iznad normalnog, objasnio je Hermes Redi, generalni direktor Venezia Nuove.

"Ove barijere neće braniti Veneciju od svih slučajeva povišenog vodostaja, već samo iznimnih, maksimalno sedam puta godišnje", rekao je Redi.

Venecija je nekoliko puta godišnje ugrožena visokim plimama Jadranskog mora, koje dovode do poplavljivanja najčuvenijih gradskih lokacija, uključujući i Trg Svetog Marka.

Ranjivost grada na povišen vodostaj pogoršala se tokom godina, a u 20. stoljeću, Venecija je potonula 23 centimetra.

Izgradnja sistema zaštite počela je 2003. godine, a sa radom je trebao da počne 2014., ali je to kasnije odgođeno do 2017.