sport
0

MOK kaznio Austrijski olimpijski komitet zbog dopinga

FENA
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) kaznio je Austrijski olimpijski komitet (OOC) s milion američkih dolara zbog doping afere u koju su bili umiješani reprezentativci te zemlje na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu prošle godine.

Premda je riječ o velikoj novčanoj kazni, Austrijanci mogu biti zadovoljni jer im je prijetila suspenzija s ljetnih Olimpijskih igara u kineskom Pekingu 2008. godine te Zimskih olimpijskih igara u kanadskom Vancouveru 2010. godine.

Predsjednik OOC-a Leo Wallner za aferu je optužio Austrijski skijaški savez, koji je dopustio da austrijski nordijci i biatlonci uzimaju nedopuštene stimulanse. Austrijaska vlada i OOC uložili su velike napore kako bi spriječili izricanje suspenzije za sve austrijske sportaše, stoji u Wallnerovu priopćenju.

Vanredna sjednica Predsjedništva OOC-a bit će održana krajem maja, a glavna tema razgovora bit će kazne za sve sudionike ovog slučaja. Pojedincima prijete i doživotne suspenzije, dodao je Wallner.

Za vrijeme ZOI u Torinu austrijski nordijci i biatlonci Johannes Eder, Juergen Pinter, Martin Tauber, Roland Diethart, Wolfgang Rottmann i Wolfgang Perner uzimali su doping, koji je policija pronašla u njihovim sobama. MOK je svima izrekao doživotnu zabranu nastupanja na olimpijskim igrama.

Prema odluci MOK-a, Austrijanci neće platiti milion američkih dolara kazne, već će za taj iznos biti uskraćeni od redovnih dotacija MOK-a.