sport
0

Madrid želi OI 2016.

FENA
Madridske vlasti i dalje vjeruju da španska prijestolnica može da dobije organizaciju Ljetnjih olimpijskih igara 2016, uprkos podršci novoizabranog predsjednika SAD Baraka Obame kandidaturi Chicaga. "Chicago će pokušati da iskoristi ovu situaciju, to je logično", ali je Madrid ima idealne uslove za organizaciju igara 2016", izjavio zamjenik gradonačenika Manuel Kobo.

Međunarodni olimpijski komitet u junu je odlučio da će kandidati za organizaciju tih igara biti Tokio, Chicago, Madrid i Rio de Jeneiro, a konačna odluka će biti donijeta u oktobru 2009. u Kopenhagenu.

Chicago je ove nedjelje zatražio od Obame da podrži kandidaturu Chicaga, grada u kome živi, što je već podstaklo Tokio da izrazi zabrinutost.

"Mi nismo zabrinuti, naš cilj je da pokažemo da je projekat Madrida najbolji i mi ćemo nastaviti to da radimo", rekli su zvaničnici zaduženi za kandidaturu Madrida.

Međutim, bivši predsjednik MOK, Španac Juan Antonio Samaranch izjavio je ranije da, ukoliko Obama podrži kandidaturu Chicaga u Kopenhagenu, to neće biti dobro za Madrid.

On je, sa druge strane, rekao da je Madrid najbolji kandidat jer jedini ima čak 75 odsto spremnih sportskih objekata.

Madrid je izgubio kandidaturu za OI 2012, koju je dobio London. Igre 1992. održane su u Barceloni.