Na visini od 2.750 metara
23

Leticia Bufoni izvela trik sa skateboardom i skočila iz aviona

D. B.
Brazilska skate zvijezda Leticia Bufoni izvela je grind na 2.750 metara, a odmah zatim i padobranski skok iz aviona.

Projekt Sky Grind Brazilke Leticije Bufoni uključivao je skateboard trikove na visini od 2.750 metara, avion iz filmske franšize “Brzi i žestoki”, stručnjaka za skok s padobranom iz filmskog serijala “Nemoguća misija”, prvi skate park unutar aviona, a rezultirao je fantastičnim trikom na skateboardu.

Bufoni, koja je ima šest zlatnih medalja sa X Gamesa, stekla reputaciju jedne od najboljih svjetskih skateboarderica, ovim projektom upisala se u historiju kao prva osoba ikada koja je uradila skate trik u avionu i odmah zatim skok s padobranom.

Pripremajući se za ovaj izazov, Bufoni je intenzivirala svoj fizički trening, a u mjesecima koji su prethodili finalnoj akciji, u Aerotelieru, bazi avio sporta u Argentini, izvela je više od 100 skokova sa padobranom. Kad se napokon osjetila spremnom, s ekipom koju je činilo više od 50 članova produkcije je krajem augusta otputovala na snimanje u posebno napravljenom skate parku unutar aviona C-130 Hercules.

Ovaj prvi skate park ikada dizajniran unutar aviona, osmislio je osnivač California Skateparksa, Joe Ciaglia, koji je projektovao i skate park korišten na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Konačno, nakon mjeseci priprema, 30. augusta je Leticia noseći na sebi padobran teži od 9 kilograma, odvezla zamišljenu skate akciju, a sve je kamerom uhvatio Craig O'Brien, isti snimatelj koji je radio sa Tomom Cruiseom u filmu “Nemoguća misija - Fallout'.

Bufoni je izvela "feeble grind" - težak trik koji kombinuje 50/50 i boardslide, a zatim je nastavila u slobodan pad sa visine od 2.750 metara. Dvadesetdevetogodišnjakinja je bila oduševljena.

“Ludo je kada pomislim da sam ja prva osoba koja je ikada vozila skateboard unutar aviona, a onda i skočila iz njega. To je nešto što nisam znala da li će biti moguće. Još ne mogu da vjerujem da se ovo stvarno desilo. Osjećam se kao da sanjam. Sve je na kraju ispalo i bolje nego što sam se nadala. Ovo je bio jedan od najboljih dana u mom životu", rekla je Leticia.

"Kao padobranac, ona je nevjerovatna. Bio sam iznenađen. Sportisti generalno brzo uče, ali ona je bila iznad očekivanja. Posvetila je 100 posto pažnje svim detaljima", izjavio je Jeffrey Provenzano, legenda Red Bull Air Forcea koji je obučavao Bufoni u padobranstvu.