Slavni ruski hokejaš
15

Legendarni Aleks Ovečkin poslao dirljivu poruku: Imam prijatelje Ukrajince, ubrzo će biti mir

D. P.
Ovečkin je oduvijek bio pristalica Putinovog režima (Foto: Screenshot)
Ovečkin je oduvijek bio pristalica Putinovog režima (Foto: Screenshot)
Jedan od najvećih hokejaša koje je svijet vidio Aleksander Ovečkin poslao je dirljivu poruku na konferenciji za medije uoči utakmice koju njegovi Washington Capitalsi igraju protiv Philadelphia Flyersa u NHL-u.

Prekaljeni strijelac i kapiten Washingtona jedan je od najvećih sportista Rusije, a tim povodom novinare je zanimalo mišljenje o ratu kojeg je izazvala njegova zemlja u Ukrajini.

Ovečkinu nije bilo jednostavno odgovarati na pitanja novinara, ali je poslao dirljivu poruku u kojoj je naveo da očekuje ubrzo uspostavu mira.

"Očigledno, ovo je teška situacija. Imam mnogo prijatelja Ukrajinaca i Rusa. Teško je gledati rat i nadam se da će uskoro završiti. Ubrzo će biti mir u cijelom svijetu", rekao je Ovečkin.

Legendarni hokejaš je bio poznat po stavovima podrške Vladimiru Putinu, a novinare je zanimalo da li i danas podržava ruskog predsjednika.

"Ja sam Rus, naravno. Nekada i neke stvari ne mogu kontrolisati i nisu u mojim rukama. Bitno je da sve završi ubrzo i da bude mir u obje zemlje. Putin je moj predsjednik, ali kao što sam i rekao, nisam u politici. Ja sam sportista. Teško je na obje strane i jedino je bitno da završi", dodao je Ovečkin.

Najbolji strijelac u historiji Washington Capitalsa bio je u kontaktu s porodicom u Rusiji.

"Teško je jer imam porodicu u Rusiji. To su strašni trenuci u kojima ne možemo učiniti ništa. Ne želim vidjeti rat u Ukrajini, Rusiji, ni bilo gdje u svijetu. Ne želim vidjeti nikog povrijeđenog niti ubijenog. Nadam se da ćemo uskoro živjeti u dobrom svijetu", zaključio je 36-godišnjak kojeg su Capitalsi izabrali 2004. godine kao prvi pick na draftu.