sport
0

Kup BiH: Široki Brijeg u četvrtfinalu pobijedio Željezničar sa 2:0

NINA
Ekipa Širokog Brijega pobijedila je danas u Širokom Brijegu ekipu Željezničara sa 2:0 u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa BiH u nogometu.

Igrači trenera Ivice Barbarića svih 90 minuta su bili bolji protivnik i na kraju su zasluženo ostvarili prednost koja im daje dobre šanse da u revanšu koji se igra 10. novembra izbore plasman u polufinale. Plavi s Grbavice nisu opravdali epitet ekipe koja se bori za naslov prvaka, a u dosta nervoznoj utakmici više su se trošili na prepirke sa sucima nego na samu igru.

Prvi dio susreta u potpunosti je pripao domaćinima. Stvorili su bezbroj izglednih prilika i jednu od njih pretvorili u vodstvo od 1:0. U 15. minuti gosti su stvorili prvu izglednu priliku. Joldić je izveo udarac iz kornera s desne strane, a Alihodžić loptu snažnim udarcem poslao metar iznad gola.

Drugi dio protekao je u dosta grubljoj igri i bilo je dosta primjedbi na suđenje s obje strane. Ipak, u 63. minuti domaćini povećavaju vodstvo. Nakon soloprodora Erceg snažno šutira prema golu Željezničara, vratar Markotić odbija loptu, ali samo do Juričića koji je šalje u nebranjeni dio mreže.

U 75. minuti moglo je biti i 3:0 - Erceg je nakon polukontre izveo jedan lijep soloprodor na rubu šesnaesterca, šutirao dobro, a Markotić s dosta muke zaustavlja njegov udarac. Dominaciju domaćina u drugom dijelu potvrdila je još jedna prilika Ercega. U 84. minuti napadač Širokog nakon ubačaja iz kornera snažno šutira, a Markotić opet teškom mukom brani.

Domaći navijači mislili su da imaju i 3:0 nakon što je Bubalo pet minuta prije kraja zatresao mrežu Markotića, no linijski sudac tek je na prosvjede plavih s Grbavice pokazao da se radilo o ofsajdu.

ŠIROKI BRIJEG – Stadion Pecara. Gledatelja: 1.500. Glavni sudac: Midhat Arnautović (Tuzla). Pomoćnici: Edo Selimović (Bugojno), Zifet Pilavić (Turbe). Strijelci: 1:0 – Šilić (10.), 2:0 – Juričić (63.).

ŠIROKI BRIJEG: Melher, Kožul, Medvid, Bajkuša, Đuričić, Ivić, Šilić, Juričić (od 73. Bubalo), Režić, Ivanković (od 57. Lajtman), Erceg (od 88. Ćorić).

ŽELJEZNIČAR: Markotić, Kajtaz, Joldić, Mulalić, Alihodžić, Karić, Gredić, Vršajević (od 63. Adžem), Džeko (od 70. Zubanović), Muharemović, Hadžić (od 55. Raščić).

ŽUTI KARTONI: Šilić, Bajkuša (Široki Brijeg), Karić, Joldić, Adžem, Kajtaz (Željezničar).

IGRAČ UTAKMICE: Dalibor Šilić.