sport
0

Kuglanje: U Zetri otvoreno Svjetsko prvenstvo za kadete i kadetkinje

FENA
U dvorani Olimpjskog centra Zetra sinoć je svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo u kuglanju za kadete i kadetkinje.

U narednih šest dana za odličja će boriti mladi kuglaši iz 14 zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Češke, Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije i Crne Gore, Slovenije i Slovačke.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili Mustafa Demir, pomoćnik Federalnog ministra za sport i kulturu, Josip Jurišić, dogradonačelnik Grada Sarajeva, Alija Tihić, predsjednik Skupštine Kuglaškog Saveza BiH i Siegfried Schweikardt, predsjednik Međunarodne Kuglaške Federacije.

"Ovo je najveće takmičenje koje je organizovao Kuglaški savez BiH u istoriji i najveće sportsko takmičenje u 2006. godini u našoj zemlji. Ovom prilikom zahvaljujem se mnogim pojedincima koji su dali izuzetan doprinos organizaciji prvenstva, pa sada mogu slobodno, reći da je olimpijsko Sarajevo i BiH pokazala ponovo spremnost i znanje za organizovanje velikih sportskih takmičenja", istakao je Alija Tihić.

Predsjednik Međunarodne kuglaške federacije Siegfried Schweikardt je kazao da je Sarajevo je poznato kao grad koji uspješno organizuje sportske manifestacije.

"Stoga smo se odlučili da ovo takmičenje povjerimo upravo glavnom gradu BiH posebno što se radi o takmičenju mlađih kategorija. To je prilika da osim sportskog nadmetanja vidimo i upoznavanje različitih kultura na jednom mjestu", naglasio je Schweikardt.

Bosanskohercegovačku žensku selekciju će predstavljati: Majda Čajić, Jelena Mišović, a u muškoj konkurenciji Sanjin Aleksić, Mirza Avdagić, Mirza Dedić, Mario Knežović, Damir Lukmanović, Haris Nurdinović Haris, Adnel Nuspahić i Milko Podraščić.

U ponedjeljak, prvog dana prvenstva, na programu su takmičanja u ženskoj ekipnoj konkurenciji (9.30 sati).