Unikatan ugovor
1

Zvijezda Washingtona je jedini košarkaš u NBA ligi kojeg se klub ne može riješiti bez njegovog dopuštenja

E. B.
Bradley Beal (Foto: EPA-EFE)
Bradley Beal (Foto: EPA-EFE)
Zvijezda Washington Wizardsa Bradley Beal je jučer produžio ugovor na još pet godina s klubom iz glavnog grada SAD-a, a u njemu se nalazi jedna unikatna stavka.

Beal će u narednih pet godina zaraditi 251 milion dolara, a sve do zadnjeg centa će mu isplatiti Wizardsi ukoliko on ne odluči drukčije.

Naime, ESPN-ov stručnjak za NBA salary cap i bivši generalni menadžer Brooklyn Netsa Bobby Marks je analizirao njegov ugovor i došao do zaključka da je to jedini ugovor u ligi s istinskom "no trade" klauzulom.

"No trade" klauzula omogućuje igraču da stavi veto ako ga klub želi poslati u drugi klub i samo rijetki igrači imaju tu opciju.

Nekoliko igrača je imalo "no trade" klauzulu samo na jednu sezonu, a Bealov ugovor je jedinstven po tome što mu ta klauzula vrijedi tokom svih pet godina, što znači da ga se klub ne može riješiti bez njegovog dopuštenja.

Beal je zapravo tek deseti igrač u NBA historiji s tom klauzulom, a prije njega u nekim fazama karijera su je imali LeBron James, Kevin Garnett, Carmelo Anthony, Dirk Nowitzki, Kobe Bryant, Dwyane Wade, Tim Duncan, David Robinson i John Stockton.