Košarka
68

Zlato za SAD, Španiji srebro, Srbija osvojila prvu olimpijsku medalju u ženskoj košarci

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Košarkašice Sjedinjenih Američkih Država osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nakon što su u finalu savladale Španiju rezultatom 101:72.

Ovom pobjedom Amerikanke su nastavile apsolutnu dominaciju na olimpijskim igrama i sada imaju šest uzastopnih zlatnih medalja. Ukupno 11 igračica SAD-a se upisivalo u listu strijelaca u ovom meču, a po 17 poena ubacile su Taurasi i Whalen.

Koliko su Amerikanke dominantne pokazuje podatak da im je ovo 49 uzastopna pobjeda na olimpijskim igrama i samo jednom nisu slavile sa više od 10 poena razlike.

Treće mjesto i bronza pripala je ženskoj reprezentaciji Srbije koja je rezultatom 70:63 savladala Francusku. Izabranice Marine Maljković osvojile su medalju u debitantskom nastupu na olimpijskim igrama i samim tim donijele Srbiji prvu olimpijsku medalju u ženskoj košarci.

Ovo je ukupno osma medalja za Srbiju na Igrama u Rio de Janeiru. Srbija čeka još tri medalje u ekipnim sportovima, jer su u finalima vaterpolisti, košarkaši i odbojkašice.