Košarka
36

Veliki majstor Tracy McGrady okončao NBA karijeru

Totalsport
Tracy McGrady (Foto. AFP)
Tracy McGrady (Foto. AFP)
Tracy McGrady, 34-godišnji američki košarkaš, odlučio je okončati NBA karijeru koja je počela 1997. godine kada ga je Toronto Raptors izabrao za devetog "picka" na draftu.

McGrady se ko zna koliko puta dokazao u ligi kao veliki strijelac, te sjajan košarkaš "jedan na pet". No, zanimljivo da je najbolji rezultat na klupskom nivou dočekao na samom kraju NBA karijere, tačnije prošle sezone.

Nakon kratkog igranja u kineskoj ligi McGrady se tokom prošle sezone vratio u NBA ligu, u sastav San Antonija. Iako je uglavnom sjedio na klupi McGrady je dočekao dan kada njegova ekipa igra veliko NBA finale, ali su Spursi na kraju ipak poraženi od Miamija u sedam utakmica.

McGrady je u karijeri igrao za Toronto, Orlando, Houston, New York, Detroit, Atlantu i San Antonio, a vjerovatno je protiv Spursa napravio i najveće dostignuće u karijeri. Kao igrač Houstona je Spursima zabio u završnici 13 poena u 33 sekunde! Time je donio pobjedu svojim Rocketsima.

U dva je navrata (2003. i 2004. godine) bio prvi strijelac lige. Sedam puta je sudjelovao na All-Stars utakmicama, dok je i dva puta izabran u najbolju petorku lige. NBA karijeru je završio s prosjekom od 19,6 poena po utakmici, 5,6 skokova i 4,4 asistencije.