Upitan nastavak karijere
0

Velika košarkaška zvijezda Španije se povukla pred SP zbog mentalnih problema

H. H.
Rubio je trebao biti jedna od glavnih uzdanica Španije na SP-u (Foto: Twitter)
Rubio je trebao biti jedna od glavnih uzdanica Španije na SP-u (Foto: Twitter)
Španski košarkaš Ricky Rubio (32) najavio je da će pauzirati neko vrijeme od košarkaških aktivnosti kako bi ispitao svoje mentalno zdravlje. Još uvijek nije poznato kada i da li će španski bek nastaviti karijeru, a sigurno propušta predstojeće Svjetsko prvenstvo.

Rubio je trebao biti jedan od oslonaca tima koji predvodi Sergio Scariolo na putu odbrane titule svjetskog prvaka osvojene prije četiri godine u Kini, ali umjesto toga sve je šokirao saopćenjem.

"Odlučio sam da prekinem svoje profesionalne aktivnosti u košarci kako bih se brinuo o svom mentalnom zdravlju. Želim da se zahvalim na podršci koju sam dobio od Saveza. Razumjeli su moju odluku. Danas porodica ima više smisla nego ikada. Hvala. Zamolio bih da poštujete moju privatnost, a više informacija ću dati kada za to dođe vrijeme", poručio je Rubio koji je godinu pauzirao zbog povrede koljena, a bio je MVP prošlog Svjetskog prvenstva.

Nakon što je karijeru započeo u Joventutu, Ricky Rubio je kasnije igrao za Barcu od 2009. do 2011. godine, kao dio tima koji je osvojio Euroligu 2010. u Parizu. Zatim je prešao u NBA u ljeto 2011. i proveo je posljednjih 12 sezona u raznim timovima, uključujući Minnesota Timberwolvese (2011-2017 i 2020-2021), Utah Jazz (2017-2019), Phoenix Sunse (2019-2020) i Cleveland Cavalierse (2021. do danas).

Posljednjih mjeseci spekuliše se o njegovom mogućem povratku u Evropu, tačnije u Barcu, što je odluka koja ne bi imala veze s novcem, već sa stabilnošću njegove porodice.

Prethodno je nastup na SP za Španiju otkazao i Lorenzo Brown, što je još jedan veliki hendikep za aktuelne svjetske prvake.