Košarka
27

Velika košarkaška imena pomoćnici selektora Duška Ivanovića

Klix.ba
Nenad Trajković
Nenad Trajković
Nakon što je postalo jasno da je novi selektor naše košarkaške reprezentacije Duško Ivanović, on je dobio i dva pomoćnika. To su bivši NBA trener Nenad Trajković i sadašnji trener Širokog Ivan Velić. Trajković je odlično poznato ime u svijetu košarke koji je trenirao vrhunske NBA i europske igrače.

Nenad Trajković je rođen 10. februara 1961. godine u Beogradu. Dugo je vremena bio pomoćni trener Partizana i u sezoni 1986/1987. postao prvak Jugoslavije. Sezonu poslije je bio učesnik završnice četiri najbolja tima Europe sa Partizanom.

Tada je kao i sada trener Partizana bio Duško Vujošević. U sezoni 1989/1990 je trenirao Borac iz Čačka, a bio je i trener sloge iz Kraljeva. Sa Partizanom je u sezoni 1999/2000 osvojio kup Jugoslavije. Bio je trener i Banjalučke pivare u sezoni 2003/2004, kada je taj tim iz Banja Luke igrao ABA ligu. Ostavio je dubok trag i u NBA ligi.

U sezoni 2010/2011 je bio pomoćnik treneru Phoenix Sansa Alvinu Gentryu i imao je priliku da radi sa jednim od najboljih playmakera Steveom Nashom. Sa Partizanom je u periodu od 1992. do 1995. godine osvojio dva naslova u Kupu. Također bio je i skaut Cleveland Cavaliersa 2005. godine.

Početkom 2006. godine je preselio u madridski Real gdje je radio sa Božidarom Maljkovićem na razvoju mladih igrača, dok je sličan posao obavljao i u moskovskom Dynamu u sezoni 2006/2007 kada je sarađivao sa nekadašnjim selektorom reprezentacije Srbije Dudom Ivkovićem.

Bio je trener Krke iz Novog Mesta u sezoni 2010/2011, kao i belgijskog Pepinstera u sezoni 2012/2013. Također i selektor latvijske reprezentacije sa kojom se plasirao na prvenstvo u Poljsku 2009. godine. Jedan od njegovih najvećih kvaliteta je rad sa mladim igračima i sa kojima je pravio zapažene rezultate.

Također je bio i asistent Nanda Gentilea u rimskoj Lottomatici. Bio je i selektor iranske reprezentacije. Radio sa najvećim europskim stručnjacima Dudom Ivkovićem, Željkom Obradovićem, Božidarom Maljkovićem, Duškom Vujoševićem.

Duga je lista igrača sa kojima je Trajković radio na individalnom planu, a to su: Nikola Vučević, Predrag Danilović, Saša Vujačić, Žarko Čabarkapa, Andris Biedrins, Vlade Divac, Radoslav Nesterović, Vladimir Radmanović, Predrag Drobnjak, Marko Jarić, Željko Rebrača, Goran Dragić.

Također, Trajković je radio i sa Drew Goodenom, Amare Stoudemaireom, Eltonom Brandom, Brandonom Jenningsom, Klayom Thompsonom.

Ivan Velić je rođen 19.10.1972. godine. Trofejni je trener višestrukog prvaka naše države, Širokog. Velić je u periodu od 2009. do 2012. godine osvojio tri naslova prvaka, te u istom periodu dva Kupa na klupi hercegovačkog tima.

Nakon što je napustio Široki sredinom prošle sezone, trenirao je Jolly iz Šibenika, a i ovu sezonu je počeo na klupi tog tima. Sredinom iste ga je napustio i jučer se vratio na klupu Širokog. Velić je imao dosta uspjeha i kao igrač, te je nastupao u dresu naše seniorske reprezentacije.