Uz erupciju oduševljenja
37

Veličanstven trenutak u Kelnu: Nijemci povukli dres Dirka Nowitzkog s brojem 14

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Dirk Nowitzki, vjerovatno najbolji evropski košarkaš u historiji, večeras je gostovao u Lanxess Areni u Kelnu uoči meča 1. kola grupne faze Eurobasketa između Njemačke i Francuske i tamošnji košarkaški savez tu priliku iskoristio je da povuče njegov broj 14.

Prema onome što je reporter portala Klix.ba večeras vidio i doživio u Kelnu, jasno je zbog čega veliki Dirk još uvijek uživa status božanstva u svojoj Njemačkoj.

Nakon uvodnog govora u kojem se još jednom podsjetilo na sve ono što je tokom karijere uradio, uslijedio je veličanstven trenutak izdizanja dresa s parketa u zrak koji je označio povlačenje njegovog legendarnog broja 14.

Publika u dvorani je sve to, naravno, ispratila uz erupciju oduševljenja i skandiranjem "MVP".

Nowitzki je 2019. godine završio karijeru u dresu Dallas Mavericksa u kojima je proveo 21 godinu, a kraj reprezentativne karijere objavio je u 37. godini, tačnije 2016. godine.

Dirk se odlučio na ovaj korak nakon što Njemačka nije dobila domaćinstvo za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Riju.

Nowitzki je igrao 19 godina u dresu Njemačke, a na 153 nastupa dao je 3.045 poena.

Njemačku je vodio do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 2002. godine i drugog na Evropskom 2005., a zastavu Njemačke je nosio na otvaranju OIimpijskih igara 2008. godine u Pekingu.