Odlazak velikana
1k

Vasiljević nakon finala završava karijeru: Noge i tijelo izdaju, ali ljubav prema KK Bosna ostaje

Piše: D. B.
Saša Vasiljević (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Saša Vasiljević (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Posljednja utakmica finala playoffa košarkaškog prvenstva BiH između KK Bosna i KK Igokea bit će ujedno i posljednja u profesionalnoj karijeri poznatog košarkaša Studenata Saše Vasiljevića, čovjeka čija ljubav prema bivšem evropskom prvaku nikad nije bila upitna. S njim smo razgovarali o utakmicama finalne serije te njegovoj odluci da u dresu sarajevskog kluba završi karijeru.

Bosna je prvu utakmicu u Laktašima izgubila, ali je u drugoj upisala pobjedu u dvorani Mirza Delibašić nošena svojom publikom. Vasiljević je u trenucima kada se "lomila" utakmica ubacio dvije trojke i demonstrirao svoju vrhunsku klasu.

"Mi smo prvu utakmicu dobro odigrali, barem dvadesetak minuta, a cilj nam je bio da u drugoj utakmici nastavimo tu dobru igru. Pregledali smo snimke, analizirali susrete i ustanovili da smo igrali dobro i zasluženo pobijedili u Sarajevu. Sada je 1:1, idemo dalje, ali uopće nije važno da li ćemo dobiti ili izgubiti, važno je da igramo dobru košarku, a neka bolji pobijedi. Igokea je favorit i realno bolji tim", izjavio je Vasiljević za portal Klix.ba.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Kao što je Saša naveo, Igokea je favorit, ali će Studenti definitivno dati sve od sebe kako bi napravili iznenađenje uprkos povredama i umoru.

"Bez obzira na to kakvu ekipu imamo na raspolaganju i s kim igramo, mi uvijek želimo pobijediti. Na gostovanje Igokei idemo da odigramo dobru utakmicu. Dobra vijest je povratak Strahinje Dragičevića koji je trenirao, ali ostaje veliki žal što finalnu seriju igramo bez našeg najboljeg igrača Gorana Ikonića, kojem je pukao list. Ali šta se može, maler. Ja također nisam trčao dvadesetak dana, no, došao sam na utakmicu, igrao i malo pomogao. Idemo pokušati odigrati dobru utakmicu i dobiti, a onda se kao ljudi oprostiti ovdje u Skenderiji", rekao je iskusni košarkaš KK Bosna.

Studenti već postigli mnogo, najvažniji povratak publike

Pobjeda protiv Igokee mnogo znači ekipi i jasan je pokazatelj da se u klubu radi na pravi način. Vasiljević je pozvao publiku da u utorak napuni dvoranu i da dodatnu snagu njemu i njegovim saigračima. Krajnji rezultat i nije bitan, jer je Bosna ove sezone već postigla mnogo.

"Publika nam je pomogla protiv Igokee, drago nam je i zahvalio sam se svima koji su došli i podržali nas. U utorak je prilika da se još bolje popuni Skenderija, jer nam mnogo znači podrška s tribina. Kad smo ulazili u ovu priču u augustu, prvi zadatak je bio da vratimo publiku u dvoranu. Mi smo na dobrom putu, radimo dobre stvari, igrali smo finale Kupa BiH, uvjerljivo osvojili Ligu 10, bili drugi u Ligi 6, jedini smo dobili dva puta Igokeu. Radimo odlične stvari s našim trenerima i igračima. Pozivam publiku da u utorak dođe u Skenderiju", kazao je Vasiljević.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Za Bosnu su u najtežim trenucima odlučili zaigrati i predvoditi novu ekipu samo oni koji je najviše vole. To se Vasiljeviću ne može osporiti.

"Mi najbolje znamo šta smo preživjeli od augusta, malo sam iskusniji igrač i dosta sam upućen u sve. Na kraju sezone će se saznati ko je sve odbio doći u Bosnu, čak i igrači bez ugovora i rejtinga su odbijali da dođu u Bosnu. Zbog onoga što se događalo posljednjih godina neki igrači ne da nisu htjeli pregovarati, nego nisu htjeli ni pričati o dolasku u Bosnu. Međutim, mi koji smo došli u Bosnu uradili smo pravu stvar, izborili smo se s mnogim problemima i na kraju zasluženo dogurali do finala. Uživanje je igrati s ovakvim momcima ove utakmice. Za uspjeh su zaslužni svi, od vodećih ljudi, igrača, fizioterapeuta, ostalog osoblja pa do navijača", istakao je 38-godišnji košarkaš.

Ljubav prema Bosni naslijedio od majke, karijeru završava u najdražem dresu

Njemu je Bosna u srcu, što je naslijedio od svoje majke.

"Samo nekoliko igrača, među kojima sam i ja, nikada nisu tužili Bosnu. Ostala mi je ljubav prema klubu koji vole svi u mojoj kući. To mi je prenijela moja mama Bosanka, a ja sam ovdje doživio mnogo lijepih trenutaka i stekao mnogo prijatelja", dodao je Vasiljević.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Sašina karijera je na samom kraju, a završit će je u najdražem dresu.

"Posljednja utakmica finala će ujedno biti i moja posljednja u dresu Bosne, ali i u karijeri. Noge i tijelo izdaju, ali to je realnost i ne treba bježati od toga. Zahvalan sam svima na podršci, posebno mojoj porodici, imao sam sreću i da me posluži zdravlje pa sam dogurao do toga da i u 38. godini igram košarku, finale u dobroj sredini i ligi. Bit će mi žao s jedne strane što završavam karijeru, a s druge ću biti ponosan na sve što sam uradio i što na takav način odlazim", poručio je Saša.

Sa sobom u "penziju" nosi mnogo lijepih uspomena.

"Bilo mi je lijepo gdje god sam igrao, ali će mi uvijek ostati u sjećanju fantastična sezona u Bosni, sezona s Hemofarmom kada smo osvojili Jadransku ligu, a prelijepo mi je bilo i na Rodosu gdje sam se družio i radio sa sadašnjim trenerom Olympiacosa Ioannisom Sfairopoulosom. To je obilježilo moju karijeru", riječi su našeg sagovornika.

Želi ostati u svijetu košarke

Nakon što završi profesionalnu igračku karijeru, Saša namjerava raditi s mladim košarkašima.

"Prvo ću se izliječiti. Ide normalan slijed događaja, djeca u septembru kreću u školu, fokus će biti na njima. Uvjeren sam da ostajem u svijetu košarke, za početak želim raditi s mladim košarkašima kako bih im prenio svoje znanje", završio je Vasiljević.

Vasiljević je u karijeri igrao za Srem, Slogu iz Kraljeva, Hemofarm, ViveMenorcu, AEK iz Atine, Kolossos, Donets, Khimk Yuzhny, Ikaros Kallitheas, Politekhniku, AENK, Koroivos Amaliadas i Bosnu, a nosio je i dres reprezentacije BiH.

Igokea je domaćin treće utakmice u subotu u Laktašima, dok se četvrta igra u utorak u Skenderiji u Sarajevu. Finale se igra na tri dobijene utakmice.