Košarka
12

Uzbudljiv meč kadeta: Finska u trećem kolu bolja od bh. košarkaša

Klix.ba
Poraz bh. kadeta od Finske
Poraz bh. kadeta od Finske
Kadetska košarkaška reprezentacija BiH poražena je u trećem kolu Evropskog prvenstva u Litvaniji od selekcije Finske rezultatom 82:78.

Naši košarkaši za razliku od prethodnih mečeva ovog puta su uz dosta nervoze ušli u meč, pa je prvi period igre pripao Fincima rezultatom 21:16.

I u drugoj četvrtini Finska je imala više od igre, a prednost našeg protivnika dosezala je i dvocifreni broj. Ipak do kraja su naši zaigrali bolje i angažovanije, te na odmor otišli sa podnošljivih minus pet, 44:39.

U trećem periodu smo zaigrali dobro, te čak i došli do rezultatskog preokreta. Finci su se do kraja ovog perioda vratili u život, te u posljednju dionicu ušli sa četiri poena viška.

I tokom posljednje četvrtine Finska je bila bolja, konstantno održavajući prednost koja je u jednom trenutku iznosila i 12 poena. Ipak, naši su uhvatili rezultatski priključak, ali do novog preokreta nisu uspjeli. Na kraju je završilo 82:78 u korist Finske.

Najbolji u timu Finske bio je Ricky Waxlax sa 20 koševa. Najefikasniji igrač na utakmici bio je naš Sani Čampara sa 24 poena, dok je Džanan Musa ubacio 17, a Njegoš Sikiraš 13 poena.

Finci su sa dvije pobjede pobjednici grupe, BiH u drugu rundu prenosi tri boda, a dalje ide i Srbija koja prenosi dva boda. U drugoj rundi formirat će grupu s tri reprezentacije iz D grupe, dok će u drugoj grupi biti po tri ekipe iz grupa A i B.

Nakon tri kola druge runde po četiri ekipe iz obje grupe plasirat će se u četvrtfinale.

Evropsko prvenstvo (U16), treće kolo:

Finska – BiH 82:78