Košarka
13

Trener Denvera Mike Malone otkrio zašto Jusuf Nurkić već pet utakmica ne igra

Piše: E. B.
Jusuf Nurkić (Foto: EPA)
Jusuf Nurkić (Foto: EPA)
Jusuf Nurkić već pet utakmica Denvera zaredom sjedi na klupi, a u službenom zapisniku pored njegovog imena piše "DNP - Coach decision" (nije igrao - odluka trenera).

Prednost u ovom trenutku imaju Nikola Jokić i Joffrey Lauvergne.

"On je frustriran i to je razumljivo. Frustriran je, vjerovatno, zbog svog koljena. To nije sto posto sigurno, ali tako ja mislim. Naravno da ga izluđuje što ne igra", rekao je trener Nuggetsa Mike Malone.

Nurkić (21) je operisao lijevo koljeno u maju prošle godine, zbog čega je propustio nastup na Eurobasketu i ta povreda mu je usporila njegov razvoj.

"U utakmici protiv Detroita prije pauze zbog All-Star vikenda, odigrao je odlično. Ne bismo dobili tu utakmicu da nije bilo njega. No, postoji previše faktora koji se moraju poklopiti da bismo imali Nurkića koji je konstantan, zdrav i u formi", dodao je Malone.

Malone je priznao kako Nurkić, uprkos bolu u koljenu, može igrati, no da u ovom trenutku ipak za njega nema mjesta u rotaciji.

"Nurkić je veoma ponosan momak i želi se boriti za mjesto u ekipi. Nemam probem sa njim, ni s njegovim ponašanjem jer iskreno vjerujem da je on timski igrač i da će uraditi sve kako bi pomogao ekipi. I, ponavljam, razumijem njegove frustracije".

Malone neće žuriti da vrati Nurkića u rotaciju, tako da je moguće da naš centar do kraja sezone ne zaigra.

"Nebitno da li će to biti na kraju ove sezone ili na početku sljedeće. Po onome što sam na trenutke vidio od njega, on može postati igrač s mnogo uticaja na igru. Nema mnogo igrača te visine, vještine, šuta i želje za kontaktom. Važno je samo da bude strpljiv i da izvučemo ono najbolje iz njega".

Američki mediji pišu i da bi, ukoliko za iduću sezonu bude odlučeno da će Jokić biti startni centar, Nurkić mogao biti na trade listi, a zainteresovanih klubova zasigurno ne bi manjkalo.