SP u košarci
18

Tok utakmice: Kanada - Slovenija 100:89

D. P.
Veliki derbi igra se u Manili (Foto: FIBA)
(Foto: EPA-EFE)
Utakmicom između Kanade i Slovenije stavljena je tačka na četvrtfinala Svjetskog prvenstva u košarci, a duel ste mogli pratiti u direktnom tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice!

Kanada - Slovenija 100:89

38' - Završne dvije minute, tu su Kanađani ušli s dvocifrenom prednošću i blizu su plasmana u polufinale Mundobasketa.

36' - Sedam vezanih poena za Sloveniju nakon isključenja Dončića i nevjerovatan povratak. Ipak, imaju Kanađani i dalje lijepu prednost.

34' - Katastrofa za Sloveniju! Dončić je isključen zbog dvije tehničke greške, kao i Brooks na drugoj strani.

33' - Tri minute posljednje dionice su iza nas. Kanađani ponovo imaju maksimalnih plus 16, dok Slovenci polako padaju. Dončić je i dalje nervozan i prigovara na svaku sudijsku odluku.

Treća četvrtina:

Slovenci su bili u potpunom rasulu, ali su na kraju treće četvrtine uhvatili kakav-takav priključak i uoči posljednje dionice imaju devet poena zaostatka.

28' - Potpuni raspad Slovenije. Dončić pokušava sam, nervozan je i ne pogađa sve što planira. S druge strane, Kanađani nemilosrdno zatrpavaju njihov koš.

25' - Prvi put imamo dvocifrenu razliku danas. Kanađani su, čini se, dodali "gas" i sada imaju 10 poena razlike. Slovenci nemaju nikakvu ideju u trećoj četvrtini.

23' - Prvi veliki problemi za Slovence danas. Nema ideja u napadu, a odmah ni laganih poena. S druge strane, Kanađani poenima Brooksa odlaze na plus sedam (59:52). Odmah je pozvan time-out za Sloveniju.

21' - Počela je treća četvrtina. Mi se nadamo da ćemo gledati jednako kvalitetan meč i u nastavku.

Poluvrijeme u Manili (50:50)

Definitivno najbolja utakmica u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva. Ekipe su potpuno poravnate na poluvremenu zahvaljujući brzom protoku lopte i odličnim šutevima s obje strane. Mi se samo možemo nadati da ovakva utakmica potraje do samog kraja.

Dončić je najkefikasniji kod Slovenaca sa 14 poena, dok je Prepelič dodao 11. Shai Gilgeous-Alexander je postigao 13 poena za Kanadu.

18' - Završnica druge četvrtine. Koš za košem se igra s obje strane, a Klemen Prepelič blista i u igri, ne samo u šutu za tri poena.

15' - Tehnička za Dončića, koji je nervozan od početka meča.

14' - Slovenija šutom s tri poena dolazi do prednosti, a ovoga puta je pogodio i Nikolič. Ipak, Kanađani brzim kontrama ne daju da potraje vodstvo Slovencima.

12' - Dvije vezane trojke Klemena Prepeliča i tri ukupno u ovom meču. Svojim sjajnim šutom drži Slovence u igri.

Prva četvrtina:

Završena je prva četvrtina u kojoj smo zaista mogli uživati. Obje selekcije blistale su u napadu, efikasno s obje strane, a Slovenci se za sada odlično drže protiv favorizovanog rivala.

Dončić je sa sedam poena najefikasniji u redovima Slovenije. Imala bi ova selekcija i mnogo bolji rezultat da nije bilo manjeg pada u posljednje dvije minute prve četvrtine kada su Kanađani trojkama preokrenuli rezultat.

9' - Odlična prva četvrtina privodi se kraju. Ekipe su poravnate, tako da se samo nadamo da će ovaj derbi biti nastavljen u istom ritmu.

6' - Jaka Blažić trojkom okreće i Slovenija vodi 15:14. Derbi kakvog smo i očekivali, na startu meča.

5' - Odlično otvaranje meča na obje strane u napadu. Kanađani su u međuvremenu napravili nesportsku grešku, ali to Slovenci nisu iskoristili. Trenutno je 12:10 za Kanadu.

3' - Dobar početak s obje strane. Luka Dončić djeluje raspoloženo, pogodio je trojku za 6:4 i tako podigao dvoranu na noge.

1' - Počeo je ovaj derbi, za kojeg se nadamo da će opravdati očekivanja.

Startne petorke:

Kanada: Barrett, Brooks, Gilgeous-Alexander, Olynyk i Powell.

Slovenija: Dončić, Dragič, Nikolić, Prepelič i Tobey.

14:29 - Ovaj duel dat će nam protivnika Srbije u polufinalu. Kanada važi za favorita, ali selekcija koja ima u svojim redovima Luku Dončića, spremna je na sve. U polufinalu su već selekcije SAD-a i Njemačke, koje će igrati jedan meč, dok Srbija čeka pobjednika ovog duela.

14:29 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice između Slovenije i Kanade. Duel dva tima u Manili igra se s početkom u 14:30.