Košarka
18

Teletović zbog zdravstvenog stanja ne putuje u Perm: Želim biti spreman za ostale utakmice

Piše: D. B.
Mirza Teletović (Foto: EPA)
Mirza Teletović (Foto: EPA)
Košarkaška selekcija BiH prvu utakmicu kvalifikacija za Eurobasket igra protiv Rusije u Permu, a s našim timom neće putovati Mirza Teletović.

Put do Perma je veoma dug i naporan i ukupno traje više od 10 sati (Sarajevo - Beograd - Moskva - Perm) pa je stručni štab košarkaške selekcije odlučio poštedjeti Teletovića zbog njegovog zdravstvenog stanja te ga sačuvati za naredne utakmice koje nam slijede.

"S obzirom na to da je naš kapiten imao masovnu obostranu plućnu tromboemboliju prije nepune dvije godine i da se još nalazi na redovnoj injekcionoj predmedikaciji kada putuje duže od dva sata (na putovanja duža od dva i po sata mora sam sebi davati injekcije u stomak), savjet je izbjegavanje sjedenja i dužih putovanja, pogotovo avionskih letova, kao i stresa koji bi mogao uzrokovati tromboembolijske incidente", objasnio je mr. sc. dr. Amir Omebrbašić, ljekar košarkaške selekcije BiH.

Mirza Teletović smatra da će njegovi saigrači iz reprezentacije svojim neospornim kvalitetom nadoknaditi njegov prinudni izostanak.

"Vjerujem da možemo ostaviti odličan dojam u Permu, a svakako da ćemo u preostalim utakmicama protiv Švedske i Rusije na domaćem terenu dati sve od sebe da se plasiramo na EP. Zbog zdravstvenog stanja, u razgovoru sa stručnim štabom, odlučili smo da je najbolje da preskočim ovo daleko putovanje, kako bih bio 100 posto spreman za preostale utakmice kvalifikacija", rekao je Teletović.