Košarka
186

Sutra počinje Eurobasket, reprezentacija BiH na 16. mjestu među 24 reprezentacije

Piše: J. H.
Dvanaest košarkaša koji brane boje BiH na Eurobasketu (Foto: Klix.ba)
(Foto: KSBiH)
Evropsko košarkaško prvenstvo na kojem će učestvovati 24 najbolje reprezentacije Starog kontinenta počinje sutra u Sloveniji. Bh. košarkaši na otvaranju igraju protiv Latvije.

Uoči početka prvenstva, na zvaničnoj stranici ovogodišnjeg Eurobasketa objavljen je poredak 24 reprezentacije učesnice. Iako ovo nije zvanični FIBA-in poredak košarkaških selekcija, iza njega stoji stručnjak krovne evropske košarkaške institucije.

Na prvom mjestu nalaze se Grci sa kojima smo nedavno odmjerili snage u dva navrata. Prvo smo ih pobijedili na turniru u Njemačkoj da bismo nedugo zatim bili poraženi u Atini.

Druga je Španija, a treća Francuska. Litvanci sa kojima igramo u grupi B nalaze se na četvrtom mjestu poretka najboljih reprezentacija nakon odigranih pripremnih utakmica. Domaća selekcija Slovenije zauzela je peto mjesto, Srbija šesto, Turska sedmo, a među deset najboljih ušle su Crna Gora, Makedonija i Hrvatska.

Ispred BiH, koja se nalazi na 16. mjestu, su Rusija, Italija, Izrael, Poljska i Njemačka, koju smo također pobijedili na turniru u Ulmu.

Finska, Belgija, Latvija, Švedska, Velika Britanija, Češka, Gruzija i Ukrajina čine ostalih osam reprezentacija koje ćemo gledati u septembru na Eurobasketu u Sloveniji.

Selektor košarkaških Zmajeva Aco Petrović u nekoliko navrata govorio je o terminu odigravanja grupne faze takmičenja. Iako su neke reprezentacije imale sreće pa će igrati od 21:00, bh. košarkaši dobili su dva nepopularna termina, u 14:30 i 17:45 sati.

Tako ćemo već sutra na otvaranju prvenstva igrati protiv Latvije u 14:30 sati u dvorani Podmežakla u Jesenicama, gdje ćemo igrati cijelu grupnu fazu.

U drugom kolu u četvrtak naša reprezentacija igra protiv Srbije u 17:45 sati. Treće kolo rezervisano je za još jedan susret balkanskih ekipa. U petak igramo protiv Crne Gore u 14:30 sati.

Nakon jednodnevne pauze, u nedjelju će izabranici Ace Petrovića odmjeriti snage sa Makedoncima koji su najveći favoriti u našoj grupi.

U petom, posljednjem kolu, BiH će igrati protiv Litvanije, od koje smo prije nekoliko dana poraženi na turniru Acropolis u Atini.

Najveći uspjeh naša reprezentacija do sada je ubilježila na Evropskom prvenstvu 1993. godine, kada smo se plasirali u četvrtfinale i na konačno osmo mjesto.