Sarver kažnjen
23

Suspenzija i žestoka novčana kazna za vlasnika NBA kluba: "Riječ na slovo n", seksizam, bahatost...

K. H.
Robert Sarver (Foto: EPA-EFE)
Robert Sarver (Foto: EPA-EFE)
Robert Sarver, američki biznismen i vlasnik košarkaških timova u Phoenixu - Phoenix Sunsa i Mercuryja, suspendovan je na godinu dana i kažnjen je sa 10 miliona dolara zbog rasizma, seksizama i zlostavljanja na poslu.

On je optužen da je barem pet puta izgovorio "riječ na n", koja se odnosi na rasizam, da je imao seksualne i neprikladne komentare na račun izgleda žena te da se nepriklano ponašao prema muškarcima. Uz to, dokazano mu je da se neprimjereno ophodio prema zaposlenima.

On je dobio jednogodišnju suspenziju iz organizacija Phoenix Sunsa i Mercuryja, a tokom istrage koja je trajala nekoliko mjeseci napravljeni su razgovori s više od 300 osoba te je analizirano više od 80.000 dokumenata.

Pored jednogodišnje suspenzije, kažnjen je i sa 10 miliona dolara i morat će proći kroz program koji je fokusiran na poštivanje uslova za rad.

NBA liga je objavila da će njegovih 10 miliona dolara biti donirano organizacijama koje se bave rasnim i polnim problemima unutar i izvan radnog okruženja.

Jedan od trenera ovog kluba Earl Watson se prisjetio trenutka kada je vlasnik Sunsa koristio rasističke riječi, a nakon upozorenja da je to neprikladno, Sarver se pitao zašto Draymond Green može da dođe do terena i kaže "crnčuga".

Od kako je 2004. godine kupio Sunse rasističke uvrede su bile stalne, a Sarver je imao čudan običaj da se hvali kako ga supruga oralno zadovoljava te je igračima Sunsa i zaposlenima dijelio njene fotografije u bikiniju.

Jednu ženu je svojevremeno upitao "da li je ona njegovo vlasništvo", misleći na to da li radi za Sunse, a na sve ove optužbe rekao je kako su svi navodi potpuno netačni te da "riječ na n" nikada nije prešla preko njegovih usta.

Za kraj, američki mediji dodaju da je Sarver kupio Phoenix 2004. godine za tada rekordnih 401 milion dolara.