Euroliga
70

Sudijska greška kumovala bolnom porazu Zvezde u Beogradu, play-off ostaje samo san

N. M.
Litvanci slavili u Srbiji (Foto: EPA-EFE)
Litvanci slavili u Srbiji (Foto: EPA-EFE)
Košarkaši Crvene zvezde večeras su u Beogradu ugostili litvanski Žalgiris u meču 26. kola Eurolige, a gosti su odnijeli pobjedu rezultatom 93:91.

Kroz cijeli meč gledali smo rezultatski egal i morala je uslijediti dramatična završnica, a na ulasku u posljednih tridesetak sekundi meča Joel Bolomboy je pogodio i smanjio prednost Žalgirisa na samo jedan poen (90:89).

Nakon toga je uslijedio detalj koji je odlučio pobjednika, a svemu je kumovala sudijska greška na štetu Zvezde.

Keenan Evans je po svemu sudeći nagazio liniju na polovini terena poslije izvođenja lopte, sudije to nisu tako vidjele i umjesto lopte za Zvezdu dosudile su faul nad Dimšom koji je precizan oba puta za 89:93.

Dos Santos je nakon toga pogodio dva slobodna bacanja za Zvezdu, kojoj je ipak nedostajalo vremena da pokuša napraviti potpuni preokret pa je završilo 93:91.

Pomenuti Dos Santos blistao je kod Zvezde sa 21 poenom i čak 14 asistencija, dok su po 15 koševa dodali Nedović i Luka Mitrović. Žalgiris je do pobjede odveo Keenan Evans s 25 koševa.

Porazom se Zvezda dodatno udaljila od prvih deset pozicija koje vode u doigravanje, pošto je trenutno tek 16. na tabeli sa omjerom od 10 pobjeda i 16 poraza. Žalgiris ju je prestigao na tabeli i skočio na 13. poziciju s omjerom 11-15.

Podsjećamo, od ove sezone se u Euroligi igra i play-in u kojem se ekipe od 7. do 10. mjesta na tabeli po završetku regularne sezone bore za dva mjesta u doigravanju.

Rezultati:

Crvena zvezda - Žalgiris 91:93

Panathinaikos - Fenerbahče 74:63

Barcelona - Alba Berlin 93:77

Virtus - Monaco 78:80

Tabela: