Košarka
37

Srbija porazila Španiju u prvom kolu Eurobasketa, Izrael bolji od Rusije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon poraza naše selekcije od Poljske, prvi dan Eurobasketa ponudio je još niz zanimljivih mečeva među kojima se izdvajaju susreti Srbije i Španije, odnosno Rusije i Izraela u našoj grupi.

Prvu pobjedu u grupi B ostvarila je selekcija Latvija nad Belgijom rezultatom 78:67. Od starta meča Latvija je bila bolji tim, a prvi period igre pripao im je rezultatom 25:19. U nastavku je Belgija bila nešto bolja, smanjivši zaostatak do odlaska na odmor za četiri poena. I u trećoj dionici je Belgija za nijansu bolja, dok je Latvija bila dominantna u posljednjem periodu pobijedivši rezultatom 27:15.

Posebno zanimljiv meč odigrale su selekcije Izraela i Rusije u sklopu grupe A u kojoj nastupa i naša reprezentacija. Trijumfovala je reprezentacija Izraela rezultatom 76:73. Izraelci su ključni korak ka trijumfu napravili u trećoj četvrtini koja im je pripala rezultatom 21:10.

Ubjedljivu pobjedu ostvarila je selekcija Grčke nad Makedonijom rezultatom 85:65. Grci su posebno briljirali u prvoj i posljednjoj dionici. Prva im je pripala rezultatom 23:16, a posljednja rezultatom 26:15.

Meč dana odigrali su Srbija i Španija, a nakon 40 minuta borbe razlog za zadovoljstvo imali su srbijanski košarkaši koji su ostvarili pobjedu rezultatom 80:70. Početak meča nije dao naslutiti da će Srbija do kraja ostvariti važan trijumf pošto su Španci nakon prve četvrtine imali vodstvo od deset koševa razlike. Srbija se probudila u drugom periodu i do kraja prvog poluvremena uspjela zaostatak smanjiti na dva poena. Naši susjedi su posebno dominantni bili u trećoj četvrtini u kojoj su ostvarili preokret i vodstvo od deset poena razlike koje su uspjeli održati i u četvrtoj četvrtini iako su Španci u pojedinim trenucima bili blizu izjednačenja.

Eurobasket, prvo kolo:

Latvija – Belgija 78:67 Izrael – Rusija 76:73

Grčka – Makedonija 85:65 Srbija – Španija 80:70