Privremeno rješenje
2

Sportski direktor Aco Petrović četvrti put postao selektor Hrvatske

K. H.
Aleksandar Petrović (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Petrović (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Petrović, sportski direktor košarkaške reprezentacije Hrvatske, postao je njen privremeni selektor. Tu odluku je donio, a kasnije i potvrdio, Upravni odbor tamošnjeg saveza.

Za Petrovića će ovo biti biti četvrti mandat na klupi košarkaške reprezentacije Hrvatske, a ovu selekciju će voditi u pretkvalifikacijama za Eurobasket u novembru 2022. i februaru 2023. godine.

Tamošnji mediji navode da je Petrović od preuzimanja funkcije sportskog direktora razgovarao s četiri potencijalna kandidata za poziciju selektora Hrvatske, ali da nijedan od njih nije bio spreman preuzeti obaveze koje se traže od njega.

Petrović je reprezentaciju Hrvatske vodio 1995. godine na Eurobasketu, gdje je Hrvatska osvojila posljednju medalju, a vodio je i na Eurobasketu 2001. godine gdje su ispali u četvrtfinalu od Turske.

Posljednji put je selektor Hrvatske bio 2016. i 2017. godine kada je izborio plasman na Olimpijske igre u Ruiju, a tamo je u četvrtfinalu izgubio od Srbije. S klupe je otišao nakon poraza od Rusije u osmini finala Eurobasketa.

Petrović je u jednom periodu karijere bio i selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i to od 2012. do 2013. godine.