Turnir "Mirza Delibašić"
0

Spomen na najvećeg bh. košarkaša

Sarajevo-x.com
Mirza Delibašić
Mirza Delibašić
Danas u Sarajevu počinje peti memorijalni košarkaški turnir "Mirza Delibašić", u spomen na najvećeg košarkaša kojeg je Bosna i Hercegovine ikada imala.

U organizaciji Košarkaškog kluba Bosna na ovogodišnjem će turniru učestvovati čak tri ekipe koje su prošle sezone igrale u elitnoj evropskoj košarkaškoj Euroligi. U Zetri će u nedjelju, ponedjeljak i utorak gostovati ekipe Fenerbahcea, Panionisa i Cibone, što garantuje vrhunsku košarku i kvalitetne utakmice, a turnir "Mirza Delibašić" diže na razinu jednog od najjačih u Evropi.

O kakvim se ekipama radi, dovoljno govori podatak da za Fenerbahce, kojeg sa klupe vodi proslavljeni stručnjak, trener šampionske generacije Bosne Bogdan Tanjević, igraju reprezentativci Turske Onan, Asik, Erden i Oguz. Tu je i nekadašnji košarkaš NBA ekipe Utah Jazz i bivši reprezentativac Hrvatske Gordan Giriček, te veteran i bivši playmaker reprezentacije Bosne i Hercegovine Damir Mršić.

Panionis u Sarajevo stiže pod trenerskom palicom nekadašnjeg proslavljenog košarkaša i trenera sarajevskih Studenata Nenada Markovića, a tu je i zagrebačka Cibona, starosjedioc u Euroligi i jedan od najuspješnijih evropskih klubova svih vremena.

"Radi se o izuzetno jakom turniru, po imenima ekipa jednom od najjačih u Evropi. Ovo će za našu ekipu biti prava provjera, ali moram istaći da su nam rezultati ipak u drugom planu. Mi smo tim u stvaranju i veoma nam je bitno odigravanje pripremnih utakmica kako bi se međusobno što bolje upoznali i uigrali. Možda je i nerealno očekivati da se nosimo sa mnogo jačim protivnicima, ali navijačima mogu obećati da nećemo pasti bez ispaljenog metka. Motiva, volje i želje nam sigurno neće nedostajati", kazao je trener KK Bosna ASA BH Telecom Vlada Vukoičić.

Novo pojačanje Bosna ASA BH Telecoma Mirza Sarajlija neće biti u kombinacijama za memorijalni turnir "Mirza Delibašić" zbog određenih administrativnih problema sa kojima se suočio.

Ulaznice za utakmice turnira biće u prodaji na ulazu u dvoranu i to po jedinstvenoj cijeni od 5KM za obje utakmice jednog dana.

Raspored utakmica:

nedjelja, 27. septembra: Cibona - Panionios (18.00) Bosna - Fenerbahce (20.15)

ponedjeljak, 28. septembra: Panionios - Fenerbahce (17.45) Bosna - Cibona (20.00)

utorak, 29. septembra:

Cibona - Fenerbahce (17.00) Bosna - Panionios (19.15)