Moguća je i razmjena
14

Slavna američka košarkašica pred ruskim sudom priznala krivicu, ostat će u pritvoru

D. P.
Griner neće biti oslobođena (Foto: EPA-EFE)
Griner neće biti oslobođena (Foto: EPA-EFE)
Dvostruka olimpijska šampionka i slavna američka košarkašica Brittney Griner priznala je krivicu zbog unošenja kanabisa u Rusiju.
Saga oko Griner u Rusiji traje već mjesecima i ona je sve vrijeme u zatvoru. Sada je potpuno jasno da neće biti oslobođena optužbi nakon što je priznala krivicu na sudu nedaleko od Moskve.

Griner je američki State Department klasificirao kao nepravedno pritvorenu, a nakon što je priznala krivicu prijeti joj čak i do 10 godina zatvora zbog unošenja droge u Rusiju.

Suđenje Griner počelo je prošle sedmice, a danas je sudijama saopćila kako je ulje kanabisa unijela nehotice. Uputila je molbu ruskom sudu da joj to bude olakšica kada se bude izricala presuda.

Slavna Amerikanka nije željela komentarisati suđenje medijima, a naredno ročište zakazano je za 14. juli. Odluku je donijela sama, potvrđeno je iz njene porodice za CNN.

Ova 31-godišnja košarkašica uhapšena je na aerodromu u Moskvi još u februaru ove godine kada su joj pronašli ulje kanabisa u torbi.

Griner već godinama nastupa u Rusiji kada je pauza u WNBA ligi, najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Od februara je u pritvoru, a neki smatraju da je iskorištena kao politički pijun usred ruske invazije na Ukrajinu.

Postoji mogućnost čak i da slavna košarkašica bude iskorištena u razmjeni s nekim zarobljenikom koji kaznu odrađuje u SAD-u.