Košarka
437

Sjećanje na Kinđeta: Dan kada je rođen simbol zlatnih vremena bh. košarke

Piše: O. T.
Svako sjećanje na datum rođenja nekako se veže sa osmijehom na licu. Svako sjećanje na dan smrti budi tugu. Svako sjećanje na Mirzu Delibašića povezuje i jedno i drugo, ali najviše izražava ponos, jer imali smo - veličinu.

Mirza Delibašić je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli i prvi sport kojim se bavio bio je tenis. I taj sport pamtio je po uspjesima, ali sudbina je bila predodređena za jedan drugi sport, sa dva koša i mnogo većom loptom od teniske.

Legendarnog Bogdana Tanjevića i čelnike KK Bosna privukao je sjajnim partijama u KK Slobodi, pa je popularni Boša "osvajao" Mirzu i pokušavao ga privoliti da dođe u Sarajevo što se i desilo. A ostalo, kako se to obično kaže, sama je historija pisana najljepšim perom i zlatnim slovima.

Oko 700 utakmica, oko 14.000 koševa i "tone" znoja obilježili su period najboljeg bh. košarkaša ikada za kojeg Tanjević kaže da je i druge oko sebe činio boljima, a to mogu samo oni najveći. Osvajanje titule prvaka 1979. godine u dresu KK Bosna iz ove perspektive izgleda nestvarno, a Kinđe ništa manji trag nije ostavio ni u Real Madridu, aktuelnom prvaku Evrope, klubu "za sva vremena", gdje njegovo ime i danas stoji među legendama uz Dejana Bodirogu, Dražena Petrovića i Arvydasa Sabonisa.

U dresu Jugoslavije osvajao je svjetska i evropska prvenstva, a posebno je upečatljiva olimpijska medalja iz 1980. godine u Moskvi. Mirza je bio i prvi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine kada je na onom Eurobasketu 1993. godine, na koji su naši igrači išli jedva spašavajući žive glave, naša zemlja igrala četvrtfinale što je, gle čuda, i danas najveći uspjeh naše seniorske košarke.

Kinđe je preminuo 8. decembra 2001. godine. On je simbol vremena koje mnogima iz starijih generacija nanosi nostalgiju, a koje ovima iz mlađih generacija zvuči nestvarno. Ipak, nada za velikanima i velikim uspjesima uvijek je prisutna.