Košarka
0

Selesković: Novi dizajn reprezentativnog dresa simbolizira oklop superheroja

Piše: Edin Isanović
Edina Selesković dizajnirala je novi dres bh. košarkaške reprezentacije. Ona je u Sjedinjene Američke Države otišla iz Tuzle 1991. godine kao srednjoškolka. Njena životna priča i umjetnička karijera govore o mnogobrojnim pravcima njene djelatnosti. Diplomirala je na likovnoj akademiji Corcoran School of Art u Washingtonu na Odsjeku skulpture.

Edina u razgovoru za Klix.ba naglašava kako joj je izuzetno drago što je ona kreirala novi dres.

"Zadovoljstvo mi je što je Košarkaški savez BiH odlučio ozbiljno pristupiti dizajnu i što želi da radi kako to čine ozbiljne selekcije. Ponekad se umjetnost shvata kao neprimjenjiv koncept. Ipak, to nije tako. Velike reprezentacije koriste dizajn da predstave sebe, a od igrača naprave heroje. Oni koriste iskustvo i znanje. I mi imamo znanje i inspiraciju. Dizajn može dati snagu i polet reprezentaciji, a navijačima uliti dodatnu dozu pozitivnosti, odvažnosti i vjere u pobjedu", kaže Selesković.

Tvrdi da se ovdje radi o nečemu što je više od dizajna. "Dres simbolizira mukotrpan put do vrha, ali i volju svih koji su stali uz reprezentaciju da ona zablista i prenese naš duh u svijet. Riječ Zmajevi ujedinila je naše igrače svih reprezentacija i navijače. Protivnicima ledi krv u žilama, a fanove čini ponosnim. I ovaj simbol zmaja je ujedinio element bh. zastave. U ovom procesu i saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i sa Samirom Plastom, koji je pomogao u realizaciji ovog dizajna, mi nismo pravili samo dres, nego i oklop superheroja. Htjeli smo našim košarkašima dati krila na terenu i van njega".

Kaže kako je proces kreiranja novog dizajna trajao puno duže nego što se očekivalo na početku.

"Dugo sam razmišljala, istraživala i sanjala o tome kako realizirati sve emocije i ostvariti ideje. Zapravo, razmišljala sam kako sve to prenijeti na uniformu, a omogućiti i navijačima da i oni budu Zmajevi. Imala sam zaista puno izazova. Nekoliko godina učestvovala sam na umjetničkoj sceni u New Yorku, ali poziv da dizajniram dres nacionanog tima je nešto posebno. Zadatak je bio komplikovan. Sada kada se osvrnem na taj put od ideje do prakse, veselim se. Vjerujem da smo uspjeli", napominje Edina.

Ona kaže kako će se dresovi i navijački rekviziti uskoro naći na prodajnim mjestima koji će biti brendirani u znaku košarkaške reprezentacije BiH.

Naposljetku, ova umjetnica je istakla kako je pratila nastupe izabranika Ace Petrovića.

"Košarka mi je najbliža srcu, jer sam je nekada trenirala. Ova reprezentativna generacija je posebna. Od njih na Evropskom prvenstvu očekujemo puno, ali svi trebamo biti svjesni da neće biti lako. No, vjerujem da će oni dati sve od sebe i da to neće ostati neprimijećeno u Sloveniji. Pogotovo sam sigurna da će svi vidjeti koliko ova zemlja voli svoje sportiste", zaključila je Selesković.