Košarka
133

Selektor Pandža bira reprezentativce: Budemo li zdravi, možemo obilježiti SP u Španiji

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Josip Pandža (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Selektor kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine Josip Pandža u Kaknju je okupio 24 igrača koji bi mogli biti reprezentativci Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

U sklopu današnjih treninga odigrana je testna utakmica, a atmosfera u timu je sjajna. Ne želeći previše komentarisati organizacijske aktivnosti za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Španiju, Pandža je ipak optimista.

Kadetska reprezentacija BiH do sada je trebala imati tri okupljanja, a tek prvo, koje je ujedno i selektivno za izbor košarkaša, održano je danas u Kaknju.

"Na ova okupljanja smo se odlučili jer u BiH ne postoji omladinska liga koja bi nam dala uvid u kvalitet potencijalnih reprezentativaca. Na okupljanju nema devet od 12 reprezentativaca koji su postali evropski prvaci. Ne želim reći da su oni sigurni, ali imaju prednost i stat će uz 18 momaka koji 16. maja kreću na drugi dio priprema. Da se ne vraćam na turbulencije u vezi organizacije, javnost zna za probleme sa kojima se suočavamo, ali pokušat ćemo od ovog što imamo napraviti što bolje rezultate", kazao je Pandža.

Zdravlje košarkaša prioritet za SP

Protivnici naše selekcije u grupi D su Francuska, Južna Koreja i Dominikanska Republika. U sklopu priprema pred odlazak na Svjetsko prvenstvo Pandža će sa svojim izabranicima odigrati testne utakmice, a najvažnija je ona protiv selekcije Španije pred sami odlazak na prvenstvo. Selektor je zabrinut za zdravstveno stanje Njegoša Sikiraša, ali se nada da će se sve kockice složiti za uspjeh.

"Rano je govoriti o tome šta možemo napraviti jer još skupljamo podatke o našim protivnicima iz grupe. Ako naši igrači budu zdravi, sigurno možemo obilježiti još jedno prvenstvo. Mnogo toga se poklopilo da budemo evropski prvaci, uz rad, trud, kvalitet i hrabrost. Nadam se da ćemo kvalitetno raditi i imati sve kockice posložene za dobre stvari", dodao je Pandža za Klix.ba.

Upitan angažman nakon SP-a u Španiji

Pandžina sudbina na klupi bh. reprezentacije nakon SP-a je upitna s obzirom da Košarkaški savez BiH svake godine vrši reizbor selektora.

"Ovdje niko nije postavljen na duži period. Ja sam selektor reprezentacije koja ide na Svjetsko prvenstvo, a vidjet ćemo da li će neko drugi dobiti šansu. Ostale reprezentacije idu pametnijim putem - izaberu trenera koji duže vremena vodi jednu reprezentaciju. Ne želim reći da je to ispravan put ili ne, ali ja svoje momke znam najbolje, znam njihov karakter i za kakav rad su sposobni", izjavio je najuspješniji selektor BiH.

Na njegovom popisu kandidata za testno okupljanje su: Erwin Gutić, Semin Karić (Spars), Amar Barukčija, Emir Bačvić, Eman Šertović, Timur Ovčina (Koš), Aljoša Janković, Dragan Blesić, Veljko Čečavac, Stefan Radosavljević (Igokea), Miladin Vlačić (Budućnost Bijeljina), Amar Mehić (Olimpija), Adi Alikadić (Radnički Goražde), Semin Burko, Harun Alić, Amar Brkić, Ahmet Begić (Čelik), Drago Cvitanović (Brotnjo), Denis Milinović (Busovača), Ivan Zlomislić (Zrinjski), Jamin Elmezovski (Vitez), Marko Kosić (Zemun), Ivan Sabljić (Široki) i Stefan Lučić (Čajniče).

Okupljanje reprezentativaca BiH koji će braniti boje naše zemlje na SP-u zakazano je za 16. maj u Kaknju, a u sklopu priprema učestvovat će i na međunarodnom turniru u Travniku te odigrati testne utakmice.