Košarka
472

Josip Pandža: Još uvijek nemamo ni smještaj na SP, ne znamo ni šta ćemo jesti, ni gdje trenirati

Piše: E. B.
Josip Pandža (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Josip Pandža (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je saznala protivnike na Svjetskom prvenstvu koje će biti održano u Španiji. Selektor naše reprezentacije Josip Pandža je u razgovoru za Klix.ba prokomentarisao grupu D u kojoj će igrati naša selekcija.

Protivnici našoj selekciji u grupi D su selekcije Francuske, Južne Koreje i Dominikanske Republike.

Selektor naše reprezentacije Josip Pandža kaže kako poznaje Francuze, ali ne i ostale dvije selekcije u našoj grupi.

"Poznajem dobro Francuze, oni su na Evropskom prvenstvu igrali bez najboljeg igrača i sa njim su mnogo jači. Naravno, prikupit ćemo podatke i o Južnoj Koreji i Dominikanskoj Republici. Kod nas ljudi nisu svjesni da sve zemlje ulažu u košarku. Ne bježim od toga da mi kao evropski prvaci moramo ići na najviši plasman", kaže selektor evropskog prvaka, ali i dodaje kako se pred ove mlade momke ne smiju postavljati preveliki ciljevi kada se zna kakvi su uslovi za rad u omladinskim kategorijama u našoj zemlji.

"Nakon svih ovih dešavanja u Košarkaškom savezu BiH mi nemamo jedinstvenu ligu u kojoj ova djeca mogu igrati jedni protiv drugih. Također, mi još uvijek nemamo ni smještaj, ne znamo ni šta ćemo jesti, a ni gdje trenirati. I mi tražimo 'čarobnjaka' da nam pomogne kao što je Amir Zahirović pomogao juniorskoj reprezentaciji", kaže Pandža.

Što se tiče igračkog kadra, Pandža je suočen sa problemima.

"Povreda Sikiraša nas brine, također neki se igrači nisu razvili na način koji sam ja očekivao od njih. Istina, Musa i još tri-četiri igrača su osjetili seniorsku košarku ove sezone i to je ono što me s druge strane raduje", kaže Pandža.

Žrijeb nam je bio naklonjen, s obzirom da se s SAD-om možemo sresti tek u samoj završnici (finalu ili borbi za treće mjesto, op. a.).

"Moj lični cilj i prije žrijeba je bio da igramo protiv Sjedinjenih Američkih Država i da vidimo gdje smo u odnosu na njih. Sad nakon žrijeba znamo da za duel protiv njih trebamo doći u samu završnicu turnira", rekao je Pandža.