Sve spremno za početak priprema
0

FOTO / Selektor Aco Petrović objavio spisak reprezentativaca BiH

Piše: D. B.
Selektor muške košarkaške reprezentacije BiH Aco Petrović je u ponedjeljak objavio spisak 15 reprezentativaca koji će se pripremati i zaigrati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2013. godine
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Konferenciji za medije su prisustvovali generalni sekretar Harun Mahmutović i selektor Aco Petrović.

Mahmutović je otvorio konferenciju i istaknuo da u cijelom kolektivu vladaju odlična atmosfera i optimizam uoči početka priprema za kvalifikacije.

"Započeli smo projekt 'Slovenija'. Sve je spremno, razgovarali smo sa svim igračima, izabrali smo najbolje i složili ekipu. Veoma smo optimistični i sigurno ćemo prikazati dobru košarku. Nadamo se da ćemo ostvariti cilj i plasirati se na EP", izjavio je Mahmutović.

Nakon uvodnih riječi generalnog sekretara, selektor Petrović je pročitao spisak 15 igrača na koje računa u kvalifikacijama za EP u Sloveniji 2013. godine, a to su: Zach Wright, Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Nihad Đedović, Nemanja Mitrović, Dalibor Peršić, Ivan Opačak, Ante Mašić, Mirza Teletović, Edin Bavčić, Nedžad Sinanović, Elmedin Kikanović, Ognjen Kuzmić, Jozo Brkić i Jusuf Nurkić.

Nakon objavljivanja imena pozvanih igrača, Petrović je objasnio svoj izbor i zamisli, govorio je o podmlađivanju ekipe i odlasku igrača koji su do sada predstavljali našu zemlju.

"Prije svega želim čestitati Širokom Brijegu na tituli prvaka, a Bosni poželjeti što brži povratak u vrh. Za početak, osjećam se obaveznim zahvaliti nekim igračima koji su do sada nosili igru ove reprezentacije, a to su Vasiljević, Ikonić, Bajramović, Domercant i Varda. Ovi momci su bili tu kad je bilo najteže i mnogo su dali za BiH", odao je priznanje Petrović starijim igračima koje sada u reprezentaciji mijenjaju mlađe snage. Dodao je da podmlađivanje ekipe neće značiti i lošije rezultate.

Petrović je na početku svog izlaganja novinare upoznao sa Amerikancem i novim reprezentativcem BiH Zachom Wrightom, koji je dobio bh. pasoš i od kojeg mnogo očekuje. Prema selektorovim riječima, Wright će biti važna karika igre bh. tima u sljedeće dvije godine.

Za Gordića je Petrović rekao da će ga koristiti na poziciji dvojke i playmakera, jer se ovaj igrač odlično snalazi i može odgovoriti zadacima. Izrazio je zadovoljstvo igrom Pašalića, koji ima sjajan šut za tri poena.

Na pozicijama dvojke i trojke reprezentacija BiH će imati jake igrače. Petrović je rekao da Đedović, uprkos promjenama sredine, uvijek igra odlično i izbori se za prvu petorku. Dodao je da se radi o sjajnom igraču za kojeg je suvišno trošiti riječi. Selektor BiH je ugodno iznenađen igrama Mitrovića, koji je sjajan šuter i koji bi trebao zamijeniti Ikonića.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Mjesto u reprezentaciji je, prema Petrovićevoj ocjeni, zaslužio i Perišić iz ekipe Širokog zbog sjajnih igara koje je pružio.

Pozicija trojke nakon odlaska Henryja Domercanta neće biti oslabljena. Tu su dva igrača, Opačak i Mašić, koji može igrati i "lažnu četvorku".

Što se tiče centara, Petrović najviše povjerenja ima u kapitena Teletovića.

"Teletović je nositelj naše igre. Oko njega smo izgradili cijelu reprezentaciju. To je sjajan igrač i s razlogom je jedna od najboljih četvorki u Evropi", kazao je Petrović.

Osim od Teletovića, mnogo se očekuje i od Bavčića, koji ima slične performanse kao i naš kapiten te ga može adekvatno zamijeniti.

Petrović je izrazio žaljenje zbog nemogućnosti pozivanja Marka Jagodića Kuridže u reprezentaciju, koji je MVP Lige 13. Njega selektor nije pozvao jer, kako kaže, šteta bi bilo to učiniti, a znati da će zbog prejake konkurencije na kraju otpasti. No, Petrović u budućnosti ozbiljno računa na pomenutog igrača.

Naš selektor je pohvalio i Kikanovića, koji je važan igrač Unicaje. Za Kuzmića je predvidio odličnu karijeru i sjajne nastupe u reprezentaciji. Oduševljen je i igrama Brkića u ekipi Čapljine.

Posebno se Petrović osvrnuo na mladog Nurkića, koji će nakon završetka obaveza prema juniorskoj reprezentaciji biti priključen seniorima i u nekim manje zahtjevnim utakmicama dobiti priliku za igru.

Petrović je napravio i skriptu s taktikama, koju će podijeliti igračima kako bi se što bolje pripremili za kvalifikacije. Dodao je i da igrači kojih nema na spisku nisu otpisani.

Što se tiče stručnog štaba, sve će biti poznato nakon završetka sezone u Hrvatskoj. Za sada je poznato da će kondicioni trener biti Jure Šongo, a ulogu supervizora će imati Marko Trbić.

Za kraj je Petrović poručio da nije "rob osvajanja dva boda", nego puno ulaže i u lijepu i atraktivnu igru. Dodao je da će reprezentaciju približiti navijačima otvorenim treninzima i dobrim igrama.

Okupljanje reprezentativaca je zakazano za 10. juni, liječnički pregledi za 11., a treninzi za 12. juni. Državni tim će u Sarajevu biti do 24. juna, a dan nakon toga putuje na odigravanje osam pripremnih utakmica.