Košarka
524

Pripremna utakmica: Košarkaši BiH savladali Njemačku rezultatom 73:62

Piše: D. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Košarkaška reprezentacija BiH večeras je odigrala pripremni susret protiv Njemačke u okviru priprema ua Eurobasket 2013 u Sloveniji. Naši su košarkaši pobijedili rezultatom 73:62.

Reprezentacija BiH se nalazi u Ulmu na turniru u kojem učestvuju Njemačka, Grčka i Makedonija. Bh. selektor je na turnir poveo 12 igrača, a to su: Zack Wright, Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Nihad Đedović, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Ante Mašić, Mirza Teletović, Edin Bavčić, Elmedin Kikanović, Nedžad Sinanović i Andrija Stipanović. Ti igrači su se večeras suprotstavili Nijemcima.

Nijemci su u prvoj četvrtini nadigrali naše reprezentativce, a u jednom trenutku su imali i 13 poena prednosti. Prva četvrtina je završena rezultatom 20:10 u njihovu korist. U drugoj četvrtini su se "probudili" izabranici Ace Petrovića te su uzvratili Nijemcima istom mjerom, ali je i drugi period igre završen prednošću Njemačke od jednog poena. Bilo je 31:30.

Treći period igre je donio preokret rezultata u korist bh. košarkaša koji su poveli kod rezultata 37:35, a nakon izjednačenja na 38:38, ponovo su vratili prednost i poveli 42:38. Tokom trećeg perioda su naši košarkaši održavali prednost, pa je krajnji rezultat bio 50:46 za BiH.

U četvrtom periodu susreta reprezentativci BiH su također igrali dobro, pa su i povećali svoju prednost na 15 poena kod rezultata 68:53. Potom je uslijedila serija Nijemaca, koji su smanjili zaostatak na šest poena. Ipak, naš državni tim je povisio prednost na 11 poena i slavio rezultatom 73:62. U našem timu je najefikasniji bio Teletović sa 26 poena i 9 skokova, pratio ga je Đedović sa 18 poena i skoka, dok je za Nijemce 13 poena ubacio Benzing uz dva skoka. Drugi najefikasniji igrač Njemačke bio je Pleiss sa 10 poena i pet skokova.

Na turniru u Ulmu BiH će odigrati pripremne mečeve protiv Grčke (subota, 17.00) i Makedonija (nedjelja, 14.00). Nakon turnira u Njemačkoj, bh. košarkaši će učestvovati na turniru u Atini, gdje će odigrati još tri meča. Sastat će se s reprezentacijama Litvanije, Italije i Grčke.

Na Eurobasketu u Sloveniji reprezentacija BiH nastupa u B-grupi sa selekcijama Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Latvije. BiH se u prvoj utakmici 4. septembra sastaje s Latvijom, u dvorani ''Podmežakla'' u Jesenicama.