Preminuo u 61. godini
358

Prije četiri godine napustio nas je Sabit Hadžić, velikan bh. košarke

E. B.
Sabit Hadžić (Foto: EPA-EFE)
Sabit Hadžić (Foto: EPA-EFE)
Danas se navršavaju četiri godine od smrti Sabita Hadžića, velikana bosanskohercegovačke košarke.

Hadžić, koji je obilježio osamdesete godine bosanskohercegovačkog sporta prošlog stoljeća kao košarkaš, a potom i narednih dvadesetak kao trener, je sredinom februara 2018. godine u turskoj Antaliji doživio moždani udar.

Nažalost, veliki borac višesedmičnu najvažniju bitku nije dobio i preminuo je 3. marta u 61. godini.

Čovjek koji se nikada nije previše želio eksponirati ni dok je bio na terenu sa loptom, ni kasnije pored aut-linije crtajući akcije, sve svoje uspjehe kojih je bilo zaista mnogo je postigao svojim radom i znanjem.

Nikada se nije žalio na okolnosti, pa čak ni u najtežim poratnim vremenima kada je nađu selekciju vodio do nekih od najvećih pobjeda u historiji poput onih nad Hrvatskom i Litvanijom.

Hadžić je bio član šampionske generacije sarajevske Bosne i član startne petorke koja je 1979. godine osvojila titulu prvaka Evrope, a sa reprezentacijom Jugoslavije je 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Angelesu osvojio bronzanu medalju.

U trenerskoj karijeri je vodio brojne klubove, a bio je i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u periodu od 1995. do 2001. godine, te od 2010. do 2012. godine. Upravo je on i rekorder kada je u pitanju vođenje reprezentacije Bosne i Hercegovine na smotrama najboljih evropskih ekipa.

Hadžić je sjedio na klupi reprezentacije u četiri navrata na Eurobasketima (1997., 1999., 2001. i 2011.) i zaista će mnogo vremena morati proći da bi mu se iko mogao približiti.

Kako ovaj velikan ne bi bio nepravedno zaboravljen, u njegovu čast košarkaški klub Spars je iste godine kada je preminuo počeo organizovati tradicionalne memorijalne turnire.