U 97. godini
15

Preminuo Tex Winter, čovjek koji je učinio Phila Jacksona multimilionerom

Klix.ba
Tex Winter sa Kobeom Bryantom
Tex Winter sa Kobeom Bryantom
Legendarni američki košarkaški trener Tex Winter preminuo je u 97. godini.

Winter, koji je u poznat kao kreator "trougao napada" ("triangle offense") zahvaljujući kojem je Phil Jackson osvojio 11 titula prvaka NBA lige i postao multimilioner, je preminuo u svom domu u Manhattanu u saveznoj državi Kansas.

"Naučio sam mnogo od trenera Wintera. On je bio inovator kakav se više neće roditi. Zahvaljujući njemu osvojio sam šest titula prvaka NBA lige. Uvijek je pazio na detalje i bio je odličan učitelj", poručio je najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan koji je sa Winterom sarađivao od 1985. do 1998. godine.

Winter je vodio od 1947. do 1971. godine koledž ekipe Kansas Statea, Marquettea, Washingtona, a potom se okušao i u NBA ligi kao glavni trener kada je od 1971. do 1973. vodio Houston Rocketse do ukupnog skora 51-78.

Nakon toga vratio se koledž košarci vodeći Northwestern i Long Beach State, a 1985. godine Stan Albeck ga je uzeo za pomoćnika u Chicago Bullsima. Albeck je ubrzo dobio otkaz, a naslijedio ga je Doug Collins. Iako ga se Collins želio riješiti, generalni menadžer ekipe Jerry Krause, koji je prijatelj sa Winterom još sa koledža, nije to dozvolio.

Collinsa je 1989. na klupi zamijenio Phil Jackson koji je u potpunosti vjerovao Winteru, te je implementirao trougao napad koji je Bullsima donio šest titula prvaka NBA lige. Nakon što je Jackson preuzeo Los Angeles Lakerse 1999. godine, odmah je povukao sa sobom i Wintera, a Jezeraši su osvojili tri titule pod njihovim vodstvom. Winter se penzionisao 2008. godine, a Jackson je kasnije osvojio još dvije titule.

Sve u svemu, Jackson je zahvaljujući trougao napadu kojeg je izmislio Winter osvojio ukupno 11 titula prvaka NBA lige.