Stvarao velikane
8

Preminuo legendarni "Big John", trener koji je spasio život Allenu Iversonu

F. Z.
John Thompson i Allen Iverson (Foto: Twitter)
John Thompson i Allen Iverson (Foto: Twitter)
Legendarni košarkaški trener Georgetowna John Thompson Jr. poznatiji kao "Big John" preminuo je u 79. godini, javili su mediji iz Sjedinjenih Američkih Država.

Thompson je 1984. godine osvojio NCAA titulu (koledž košarka) s Georgetownom, a osamdesetih godina prošlog stoljeća s ovom je ekipom igrao još dva finala (1982, 1985). Big John iza sebe ostavlja veliko naslijeđe, a "vrbovao" je i "stvorio" četiri člana Kuće slavnih. Patrick Ewing, Alonzo Mourning, Dikemebe Mutombo i Allen Iverson bili su njegovi studenti.

"To je osoba koja mi je pomogla mnogo kad sam kao 18-godišnjak došao na koledž. Pomogao mi je da rastem kao osoba. Iako su moja majka i moj otac uvijek bili tu za mene, on je bio osoba koju sam mogao nazvati kada god sam imao problem ili pitanje", rekao je legendarni NBA centar - Pat Ewing koji je s Georgetownom 1984. osvojio NCAA titulu. Prvi je trener Afroamerikanac koji je osvojio NCAA titulu.

Kao igrač nosio je dres Boston Celtica, a u ekipi legendarnog trenera i generalnog menadžera Boston Celticsa Reda Auerbacha bio je zamjena za velikog Billa Russella. Sa Celticsima je osvojio dvije NBA titule (1965, 1966), a upravo je Auerbacha izdvojio kao čovjeka koji je imao veliki utjecaj na njegovu trenersku karijeru.

Legendarni košarkaš Philadelphia 76ersa Allen Iverson zahvalio se putem društvene mreže Twitter bivšem treneru što mu je spasio život.

"Hvala vam treneru što ste mi spasili život. Mnogo ćete mi nedostajati, ali siguran sam da nas gledate odozgo s osmijehom na licu. Dao bih sve na svijetu za samo jedan telefonski poziv, da vas čujem još jednom i da pričamo o svemu osim o košarci", napisao je Iverson na Twitteru.

Thompson je stao uz Iversona u najtežim trenucima njegovog života, kada je proveo nekoliko mjeseci u zatvoru zbog učešća u tučnjavi sa svega 17 godina. Zbog zatvorske kazne morao je promijeniti srednju školu, ali je uprkos tome Big John Iversonu ponudio punu stipendiju zbog čega je bio žestoko kirtikovan.
U svojoj prvoj sezoni Iverson je bio "Big East" rookie godine, a u drugoj je vodio ekipu do same završnice u NCAA ligi. Georgetown je napustio s najboljim prosjekom postignutih poena po utakmici u historiji. Jedan je od rijetkih koji je pod trenerom Thompsonom ranije napustio koledž zbog NBA lige. Da nije bilo Thompsona, pitanje je kakav bi bio Iversonov život, a toga je svjestan i on. Dikembe Mutombo se svog trenera prisjetio na Instagramu, a nazvao ga je "mentorom, velikim učiteljem, herojem i očinskom figurom".