Košarka
34

Petrović: Poznato sedam reprezentativaca za Eurobasket, Netsi ne dolaze u Zagreb

Piše: J. H.
Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor košarkaške reprezentacije BiH Aco Petrović potvrdio je u razgovoru za portal Klix.ba da u ovom trenutku ima sedam sigurnih igrača koji će nastupiti u Sloveniji, a konkurenti za preostalih pet mjesta morat će se boriti kroz pripreme.

Selektor košarkaških Zmajeva kaže da će pripreme uoči odlaska u Sloveniju na Eurobasket biti mnogo drugačije nego je to bio slučaj prije i u toku kvalifikacija.

"Prošle godine sistem takmičenja je bio takav da smo mogli igrati sa suženom rotacijom za one utakmice koje smo trebali dobiti. Bitna je razlika kada u mjesec dana igrate osam utakmica i kad u šest dana igrate pet utakmica. Uvodnih prvih sedam dana priprema bit će u Sarajevu, nakon čega odlazimo na Kranjsku Goru, gdje će biti naša baza. Proći ćemo kompletne fizičke pripreme i raditi strašno puno na odbrani. Da bismo sve to uspjeli moramo proširiti kvalitetnu jezgru igrača", kazao je Petrović de dodao:

Protekle godine smo dobili sedam sigurnih putnika za Eurobasket. Za ostalih pet mjesta će kroz pripreme biti otvorena borba.

"Želim napomenuti da nikoga nikada nisam molio da dođe. Bit će pozvani samo oni igrači koji žele igrati za reprezentaciju BiH bez ikakvih ograda i bez obzira na to da li će igrati ili sjediti 39 minuta na određenoj utakmici. Harun Mahmutović, generalni sekretar KSBiH, i ja već smo u dubokim pregovorima sa tom trojicom igrača za koje smatramo da bi dodatno pojačali našu reprezentaciju. Za Marka Šutala nije tajna, Borisa Savovića čekamo da donese odluku po završetku prvenstva, a za ovog trećeg nismo spremni otkriti ime jer smo u jednom pravnom procesu vezano za njega", kazao je selektor Petrović.

Tri imena u igri

Kao što smo jučer objavili, treći potencijalni reprezentativac je robusni centar italijanske Cremone, Andrija Stipanović. On je u razogovoru za portal Klix.ba izrazio želju da zaigra za BiH.

"On je bitno drugačiji od Elmedina Kikanovića, Nedžada Sinanovića i drugih igrača. U ovom trenutku, on je jedan od najboljih što se tiče skoka, odbrane i pik igre na petici, što je nama bio veliki problem. Privilegija je imati centra takvog profila ukoliko se to realizira. Ukoliko ne, mi imamo igrače koji su već isprofilirani na toj poziciji. Ali, jedan takav igrač, sa bitno drugačijim karakteristikama, bi nam dobrodošao", kazao je Aco Petrović.

Nismo propustili priliku Petrovića pitati za Mirzu Teletovića i igre Jablaničanina u dresu Brooklyn Netsa.

"Kad iole ozbiljan čovjek analizira Brooklyn Netse i njihovu grupu od šest visokih igrača na pozicijama pet i četiri, onda je već u startu jasno da tu neće biti prevelike minutaže za Mirzu, što on stoički podnosi. To tako biva. Ja znam, iz izvora bliskih Netsima, da oni na njega apsolutno računaju sljedeće dvije godine ugovora i da će imati u drugoj godini puno veću minutažu", kazao je Petrović za portal Klix.ba.

Harun Mahmutović i Aco Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Harun Mahmutović i Aco Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Selektor dodaje da svi igrači, iz kojeg god dijela svijeta dolazili u NBA, moraju proći fazu adaptacije.

"Naravno, lakše je to podnijeti kad imaš 22, nego kad imaš 26 ili 30 godina. Bez obzira na godine, kada igraš svoju prvu sezonu u NBA, ti si debitant. Mirza tu školu prolazi. Poznavajući Mirzu, mislim da će on biti željan igre više nego ikada u dresu reprezentacije. Ono što je bitno, ovaj put u pripreme krećemo mnogo ranije kako bismo prošli kroz kompletne fizičke pripreme i napravili koncept igre koji će biti dostojan prvenstva Evrope. Ja uopšte ne sumnjam da će Mirza biti na tragu svojih najboljih igara i lider ove reprezentacije koju očekuju zahtjevne stvari na Eurobasketu", dodao je Petrović.

Netsi ne dolaze u Zagreb

Što se NBA prvaka tiče, selektor BiH vjeruje da će se ponoviti prošlogodišnje finale između Miami Heata i Oklahoma City Thundera, koje će, vjeruje Petrović, ponovo dobiti ekipa sa Floride.

Ove godine navršava se 20 godina od smrti Dražena Petrovića. Iako je postojala inicijativa Draženove porodice da Brooklyn Netsi i Cibona u oktobru odigraju prijateljsku utakmicu u Zagrebu, od toga ipak neće biti ništa ove godine.

"To je bila želja porodice i za nju znaju u NBA, gdje već godinama odaju mnoga priznanja Draženu za ono što je napravio za sve neameričke igrače. Tako će to biti i ove godine i sigurno će se Netsi na jednoj od utakmica u Evropi sjetiti Dražena. On je bio jedan od tih prvih pionira koji je krenuo tamo i prošao kroz sve one teške stvari koje treba proći te na kraju uspio. Znamo da je Dražen završio u trećoj najboljoj petorci u sezoni 92/93. Netsi su umirovili Draženov dres, primljen je u Kuću slavnih... Nažalost, nije uspjelo doći do organizacije utakmice između Netsa i Cibone u Zagrebu. Vjerovatno ima hiljadu razloga zbog čega se to neće desiti, tako da su odabrali neke druge utakmice", pojasnio je Aco Petrović na kraju razgovora za portal Klix.ba.