Ceremonija u februaru
40

Orlando Magic prvi put u historiji povukao broj iz upotrebe, čast pripala legendarnom Shaqu

D. B.
NBA ekipa Orlando Magic nikad nije povukla broj jednog od svojih igrača, no došlo je vrijeme da se i to promijeni.

Orlando je saopćio da će iz upotrebe povući broj 32, koji je na početku svoje briljantne karijere nosio legendarni centar Shaquille O'Neal. Njegov dres će zvanično biti "penzionisan" u februaru.

Shaq navodno to nije znao, nego je informaciju dobio tokom emisije "Inside the NBA" od direktora Magica Alexa Martinsa.

Slavni košarkaš je emocije držao pod kontrolom te se zahvalio porodici DeVos, koja je dugogodišnji vlasnik Orlando Magica. Također, zahvalio se i bivšem treneru Brianu Hillu., kao i nekadašnjem saigraču Anferneeju Pennyju Hardawayju. Njih dvojica su vodili Magic do prvog NBA finala 1995. godine.

O'Neal će prisustovati ceremoniji podizanja svog dresa pod svod Kia centra 13. februara nakon utakmice koju Orlando Magic igra protiv Oklahoma City Thundera. Inače, ove sezone Orlando slavi svoju 35. godišnjicu.

Što se tiče O'Neala, on je bio prvi pick u historiji Orlanda, debitovao je 1992. godine te je brzo postao jedan od najdominantnijih igrača u NBA ligi. Krasila ga je kombinacija, visine, snage i vještine, a najboljim rookiejem godine je proglašen 1993. godine. Svoju prvu titulu najboljeg strijelca sezone osvojio je 1995. godine na putu do finala NBA lige s Orlandom, koje je izgubio od Houston Rocketsa.

Ipak, 1996. godine je odbio ugovor Magica vrijedan 115 miliona dolara te je odlučio potpisati za Los Angeles Lakerse. Zajedno sa saigračem Kobejem Bryantom i trenerom Philom Jacksonom osvojio je tri NBA titule. U međuvremenu je 2000. godine ponovo bio najbolji strijelac.

Do treće je stigao s Miami Heatom 2006. godine. Kasnije je igrao još za Phoenix Sunse, Cleveland Cavalierse i Boston Celticse, a tokom karijere je stekao status jednog od najvećih košarkaša u historiji najbolje košarkaške lige svijeta.

Lakersi i Miami već ranije su "penzionisali" njegov dres.