Košarka
28

Uskoro odluka o Petroviću, za njegovo mjesto zainteresirana velika imena

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Još uvijek nije poznato da li će hrvatski košarkaški stručnjak Aleksandar Petrović nastaviti obnašati funkciju selektora košarkaške reprezentacije BiH. Ta nepoznanica će biti riješena za mjesec i po dana, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u prostorijama Košarkaškog saveza BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Konferencija za medije organizovana je kako bi se sumirali nastupi košarkaških reprezentacija naše zemlje u ovoj godini. Vodili su je sekretar KSBiH Harun Mahmutović i još uvijek aktuelni selektor košarkaških Zmajeva Aleksandar Aco Petrović.

Mahmutović je govorio o nastupima reprezentacija i najavio početak domaćeg prvenstva.

"Danas želimo zaokružiti ciklus koji je iza nas i najaviti početak košarkaškog prvenstva BiH. Ove godine smo imali četiri reprezentacije među kojima je i ženski U18 tim. Djevojke su nastupile na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, gdje su zabilježile peto mjesto i na njih smo ponosni. Nastupile su djevojke od 14 do 18 godina i pokazale da se mogu nositi sa svim selekcijama u Evropi. Muška U16 selekcija je na EP u Sarajevu osvojila 2. mjesto i ušla u A diviziju. Momci iz U18 selekcije su uspjeli ostati u A diviziji. Seniorska selekcija je na EP u Sloveniji ostvarila tri pobjede i osvojila 13. mjesto. Suđenje je bilo pomalo čudno, ali nećemo se žaliti. Nismo malo ostvarili, a već razmišljamo o tome da budemo među osam najboljih reprezentacija u Evropi. Nadam se da ćemo u kontinuitetu nastupati na evropskim prvenstvima. Čekat ćemo bolju sreću i žrijeb i razmišljati o medalji. Želim najaviti i početak domaćeg prvenstva, muškarci će igrati Ligu 12, a žene Ligu 11. Bojim se da u budućnosti Lige 12 neće biti, jer klubovi nemaju sredstava. Bez toga, nažalost, neće biti ni dobrih košarkaša. međutim, u razgovorima smo sa sponzorima kako bismo pokrenuli lige za mlade i tako pomogli njihov razvoj", izjavio je Mahmutović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Selektor Petrović se prisjetio nastupa seniora na Eurobasketu ove godine. Rekao je da je poraz od Latvije odlučio da se naša reprezentacija ne nađe u drugom krugu.

"Možda smo se trebali sastati i ranije, ali nekada je bolje da prođe malo vremena. Mogu reći da smo izanalizirali sve što se dešavalo ranije, a pokušali smo naslutiti šta će se dogoditi u budućnosti. Dojam je da je reprezentacija pokazala da je imala mjesto u Ljubljani s obzirom na košarku koju smo tamo gledali. U utakmicama naše grupe smo rasli iz minute u minutu. U drugom poluvremenu protiv Srbije se dogodio klik koji smo tražili, povezali smo se i postali jedno tijelo. Tada sam znao da smo spremni za velike stvari. Bili smo odlično pripremljeni, ali se dogodio hendikep sa Stipanovićem, koji nam je bio potreban posebno u prvoj utakmici protiv Latvije. Falilo nam je branjenje pika na visokim pozicijama i kontrola reketa. Da smo kojim slučajem izgubili sa četiri ili pet poena, prošli bismo dalje i prenijeli dva boda. Kada se Stipanović vratio, igrali smo na nivou turnira u Njemačkoj, gdje smo demolirali Njemačku i Grčku u odbrani. Teletović se resetirao, zaigrao odbranu, počeo skakati i kontrolisati reket, a Đedović bi uz onakvu igru sigurno konkurisao za najbolju petorku prvenstva. Tada smo imali argument da se borimo. Gledajući nastavak prvenstva od kuće, moglo se vidjeti da smo imali mjesto u drugom krugu", rekao je Petrović.

Kako kaže, stigle su brojne pohvale na račun igre košarkaških Zmajeva, koji su pokazali da žele napredovati. Rekao je da je to moguće uz određene preinake. Smatra da tim ima svijetlu budućnost. Da li će ostati selektor, još uvijek nije poznato.

"Dobio sam brojne pozive ljudi iz svijeta košarke koji su rekli da je BiH igrala modernu i uzbudljivu košarku. Ja sam zbog tog 'ludila' i želio postati selektor. Nakon ovog prvenstva smo poručili da želimo naprijed. To će biti moguće uz nekoliko preinaka. Potrebno je uvođenje dva nova košarkaša na unutrašnjim i vanjskim pozicijama, kao i zamjena za Teletovića. BiH ima svijetlu budućnost. To pokazuje i interes vrhunskih imena kada je riječ o trenerima koji su se nakon dileme o mom ostanku prijavili u želji da me naslijede. To mi je kompliment i garancija da će u svakom slučaju sve biti uredu sa reprezentacijom u budućnosti. Nemojte se iznenaditi ako se u periodu od četiri godine tim nađe na olimpijadi, svjetskom prvenstvu... Ovo nije oproštaj. Harun i ja smo se sve dogovorili u načelu, a šta će biti realnost, vidjet ćemo za mjesec i po dana", kazao je Petrović

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Igrom košarkaških Zmajeva je zadovoljan i Mahmutović. Ni on nije bio konkretan kada je riječ o Petrovićevoj sudbini.

"Ne znam šta će biti u budućnosti. Nisam čovjek koji laže i obećava lažno. Znam šta bi bilo lijepo, s obzirom na to da smo puno posla uradili. Mogu obećati samo da ćemo se boriti. Svi selektori su zaslužili da rade i dalje, pokazali su volju, znanje i želju te napravili dobar rezultat. Seniori su poslali Crnu Goru i Makedoniju kući, napravili smo jednu novu reprezentaciju. Okrenut ćemo se sponzorima u inozemstvu, otvorili smo razgovore s nekim kompanijama, ali detalje zasad ne bih otkrivao. Nadam se da će se to ostvariti jer nam je jedini izlaz. Otvorili smo razgovore sa stranim kompanijama, ali detalje ne bih otkrivao. Mjesec i po dana je period nakon kojeg će sve biti poznato", završio je Mahmutović.